Σε εξέλιξη η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες – Μικροεπεισόδια και αποκλεισμοί στην πόρτα του Μαξίμου

Σε εξέλιξη βρίσκεται μέχρι αυτή την ώρα η πολύωρη συνάντηση εκπροσώπων των αγροτών με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά από μια επεισοδιακή προσέλευση που στιγματίστηκε από τον αποκλεισμό εκπροσώπων του Πανελλαδικού, οι οποίοι ζητούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή διεύρυνση του καταλόγου των συμμετεχόντων, προκειμένου να ξεπερασθούν ακόμα και οι εντός της κίνησής τους διαφωνίες.

Με το τεταμένο κλίμα που έχει διαμορφωθεί, εντός και εκτός του Μαξίμου, οι προσδοκίες για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης δεν μπορούν να θεωρούνται ιδιαίτερα μεγάλες καθώς στη συνάντηση βρίσκονται μόνο εκπρόσωποι μπλόκων από τα Τέμπη, τις Μικροθήβες, το Κάστρο και την Πελοπόννησο.

Ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των αγροτών, ανέφερε ότι «το αγροτικό κίνημα έχει πια ωριμάσει και μπορεί να βρει δρόμους έκφρασης με αυτονομία και αυτοτέλεια, ούτως ώστε να μπορέσει ο αγώνας και η κινητοποίηση να έχει και αποτέλεσμα. Όχι μόνο μια εκπροσώπηση για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και όταν υπάρχουν τα μπλόκα, προβολή στα ΜΜΕ, αλλά να έχει μια αυθεντική εκπροσώπηση στη χάραξη πολιτικής», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Εγώ θεωρώ ότι δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου χωρίς να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις δικές σας θέσεις και τις δικές σας προτάσεις. Και την ίδια στιγμή οι δικές σας θέσεις και οι δικές σας προτάσεις δεν μπορεί να μην λαμβάνουν υπόψη και το συνολικότερο πρόβλημα του τόπου, τις δημοσιονομικές συνθήκες, το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε και να δουλεύουμε», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός, παρόντος και του υπουργού αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, του υφυπουργού Μ. Μπόλαρη, του υπουργού και υφυπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου και Α. Πετρόπουλου και της κυβερνητικής εκπροσώπου Ό. Γεροβασίλη, υπογράμμισε «ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι τα πέντε χρόνια, από το 2010 έως το 2015, υπήρξε μια μεγάλη καταστροφή εθνικού πλούτου».

«Από τα 245 δισ. ευρώ που ήταν το ΑΕΠ φτάσαμε στα 175 δισ. ευρώ. Αυτό είναι μια τεράστια καταστροφή… Αν δεν καταφέρουμε να ανακτήσουμε τον εθνικό πλούτο, και κατά την άποψή μου πρωτοπόρος για την ανάκτηση του πλούτου είναι ο αγροτικός χώρος, τότε να πούμε αλήθειες μεταξύ μας, δεν θα μπορούμε να μιλάμε ούτε για εισόδημα, ούτε για συντάξεις ούτε για έξοδο από την κρίση.

Ας το λάβουμε αυτό υπόψη μας και ας προσπαθήσουμε να πούμε αλήθειες, αλλά να βρούμε και λύσεις πάνω στα πραγματικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είμαι πραγματικά ανοιχτός να κάνουμε έναν πολύ ουσιαστικό διάλογο και θα ακούσω με πολύ προσοχή τις θέσεις και τις προτάσεις σας διότι ήδη έχω δει ότι τα αιτήματα σας είναι μια πολύ καλή βάση ενός διαλόγου που έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ποιοι αγρότες πέρασαν την πόρτα του Μαξίμου

Οι εκπρόσωποι των 39 μπλόκων από τα Τέμπη, τις Μικροθήβες, το Κάστρο και την Πελοπόννησο που παραβρίσκονται στο σημερινό ραντεβού με τον Πρωθυπουργό για το ασφαλιστικό και το φορολογικό υποβλήθηκαν σε εξονυχιστικούς ελέγχους πριν καν πλησιάσουν το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η περιοχή της Ηρώδου Αττικού είναι αποκλεισμένη από κλούβες των ΜΑΤ.

Την αντίδρασή τους για τον αποκλεισμό τους από τη συνάντηση εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών και της Πανελλήνιας Συντονιστικής Αγροτών, Κτηνοτροφών και Αλιέων με την πρόφαση ότι δεν είναι στην «λίστα» των προσκεκλημένων!
«Αυτά τα περιμέναμε από άλλα καθεστώτα. Από αλλού τα περιμέναμε και από αλλού μας βρήκαν. Δεν θα παραστούμε στον διάλογο, αφού δεν μπαίνουν μέσα τα άτομα που επιλέξαμε. Θα απευθυνθούμε στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς που δεν βάζουν κριτήρια για το ποιος θα προσέλθει στο ραντεβού», ανέφερε εκπρόσωπός τους. Το μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, Χρήστος Γκόντιας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «Εμείς δεν θα τους χαρίσουμε έναν προσχηματικό διάλογο. Δεν γίνεται να συμμετέχουμε σε μια συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τους εκπροσώπους μας να τους ορίζουν το Μέγαρο Μαξίμου και άλλες δυνάμεις του πρωτογενούς τομέα».

Ομοίως, «πόρτα»είδαν και οι εκπρόσωποι της Ένωσης Νέων Αγροτών, για τους οποίους το Μαξίμου διέρρευσε ότι δεν είχαν καταθέσει αίτημα για τη συνάντηση.