Πρώτες επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία

Η διαδικασία επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία, ξεκίνησε από τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Η επιχείρηση γίνεται στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό.

Συνολικά 202 μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι δεν υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, επέστρεψαν στην Τουρκία από τη Λέσβο και τη Χίο.

Από τη Λέσβο έφυγαν 136 άτομα, 135 άνδρες και μία γυναίκα, των εξής εθνικοτήτων: 124 από το Πακιστάν, τρία από το Μπαγκλαντές, ένα από το Ιράκ, δύο από την Ινδία, τέσσερα από τη Σρι Λάνκα και δύο από τη Συρία (οι τελευταίοι ζήτησαν οι ίδιοι να επιστρέψουν).

Από τη Χίο έφθασαν στην Τουρκία 66 άτομα, 56 άνδρες και 10 γυναίκες, των εξής εθνικοτήτων: 42 από το Αφγανιστάν, 10 από το Ιράν, έξι από το Πακιστάν, ένα από την Ινδία, ένα από τη Σομαλία, ένα από την Ακτή Ελεφαντοστού και πέντε από το Κονγκό.

 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από τη Frontex έχουν ναυλωθεί δυο πλοία τουρκικών συμφερόντων, το πλοίο «Ναζλί Ζαλέ», τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ», που θα μεταφέρει 200 άτομα σε κάθε ταξίδι (100 πρόσφυγες και 100 αστυνομικούς) και το πλοίο «Λέσβος» της εταιρίας «Τουργιολ», που θα μεταφέρει 100 άτομα σε κάθε ταξίδι (50 πρόσφυγες και 50 αστυνομικούς).

Υπενθυμίζεται πως βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από τις 4 Απριλίου ξεκινά η διαδικασία επαναπροώθησης όσων μεταναστών έφταναν παράνομα στις Ελλάδα από τις 20 Μαρτίου και μετά.

Η συμφωνία αυτή, μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, προβλέπει την επιστροφή όλων των μεταναστών και προσφύγων, ακόμη κι αυτών που προέρχονται από τη Συρία και οι οποίοι έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα.

Σε αντάλλαγμα η ΕΕ θα δεχτεί χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία, ενώ θα διαθέσει περισσότερα οικονομικά κονδύλια στην Άγκυρα, καθεστώς μετακίνησης ελεύθερου ταξιδιωτικής βίζας στους Τούρκους, νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία, αλλά και άνοιγμα των διαπραγματεύσεων για ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, μέσω του Mega, έκανε λόγο για πάνω από 200 άτομα που με ασφαλή και νόμιμο τρόπο μεταφέρονται στη γείτονα χώρα, εκφράζοντας την ελπίδα για επιτυχή ολοκλήρωσή της.

Επισήμανε πως το βασικό στοιχείο για την ελληνική πλευρά θα είναι η διακοπή των μεταναστευτικών ροών εφόσον γίνει αντιληπτό από τους διακινητές ότι εφαρμόζεται η συμφωνία και επομένως, δεν θα έχει λόγο κάποιος να πληρώνει χιλιάδες δολάρια ή ευρώ.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι το θέμα σχετίζεται και με την πληροφόρηση που δίνεται στους πρόσφυγες σε Ελλάδα και Τουρκία.