Πρώτα η αξιολόγηση, μετά το χρέος λέει το Βερολίνο

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επανέλαβε στο πρακτορείο Reuters ότι οι όποιες αποφάσεις για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να ληφθούν μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

Η ίδια εκπρόσωπος τόνισε πως το ζητούμενο ήταν και παραμένει ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο.

Αν και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει στην πάγια αυτή θέση του, ότι δηλαδή η ολοκλήρωση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να προηγηθεί των όποιων αποφάσεων για το χρέος, γερμανοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι εξελίξεις αναγκάζουν το Βερολίνο να αναθεωρήσει τη στάση του στο μείζον ζήτημα του χρέους.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, από τη στιγμή που για τη γερμανική κυβέρνηση η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αδιαπραγμάτευτη κόκκινη γραμμή, το Ταμείο όμως από την πλευρά θέτει ως όρο συμμετοχής του τη διευθέτηση του χρέους, ο γερμανός υπουργός θα πρέπει να βάλει τώρα νερό στο κρασί του και να προβεί σε παραχωρήσεις, μολονότι ο ίδιος έχει υποστηρίξει επανειλημμένως ότι στην παρούσα φάση δεν είναι αναγκαία μια νέα αναδιάρθρωση.

Υπέρ της ελάφρυνσης τάσσεται και ο Ζ. Γκάμπριελ

Έτσι εμηνεύουν τις εξελίξεις πολλοί αναλυτές στη γερμανική πρωτεύουσα, εντάσσοντας σε αυτό το πλαίσιο και τις δηλώσεις του αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της άμεσης ελάφρυνσης του χρέους.

Ο γερμανός αντικαγκελάριος δεν θα διαφοροποιούνταν τη δεδομένη χρονική στιγμή από τις θέσεις του Σόιμπλε και των συγκυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών, εάν δεν ήταν σίγουρος ότι επίκεινται σημαντικές εξελίξεις. Ωστόσο ο Γκάμπριελ κάνει λόγο για ελάφρυνση και όχι για κούρεμα του ελληνικού χρέους, το οποίο απορρίπτει κατηγορηματικά η γερμανική κυβέρνηση.