Προβάδισμα 4% για Brexit δείχνει δημοσκόπηση στη Βρετανία

Μετατόπιση της κοινής γνώμης υπέρ του Brexit δείχνει διαδικτυακή δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «The Independent».

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η υποστήριξη της εκστρατείας υπέρ του Brexit ανέρχεται στο 52%, έναντι 48% έναν μήνα πριν, ενώ η υποστήριξη της εκστρατείας υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ βρίσκεται στο 48% από 52% πριν από ένα μήνα.

«Από τον περασμένο μήνα έχουμε καταγράψει μία μετατόπιση της κοινής γνώμης υπέρ του Brexit», επισήμανε ο Τζόνι Χιλντ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ORB International, που διενήργησε τη δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα 24-25 Φεβρουαρίου.

Η μετατόπιση αυτή, πάντως, δεν αποδίδεται σημαντικά στη στάση του δημοφιλούς δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον που τάχθηκε δημοσίως πριν από μία εβδομάδα υπέρ του Brexit, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση, αφού το 60% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η απόφαση του Τζόνσον πιθανόν δεν συνέβαλε περισσότερο στην ψήφο τους υπέρ του Brexit και το 26% δήλωσε ότι η απόφαση του Τζόνσον κατέστησε πιο πιθανή την ψήφο τους υπέρ της εξόδου από την ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, το 50% των ερωτηθέντων σημείωσε ότι η οικονομία είναι σημαντικότερο θέμα από τη μετανάστευση, ενώ το 37% διαφώνησε.

Η δημοσκόπηση της ORB, η οποία έγινε σε δείγμα 2.014 ενηλίκων σε Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία μέσω διαδικτυακής ψήφου, δείχνει ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον θα χρειαστεί να δώσει σκληρή μάχη μέχρι το δημοψήφισμα.