Πρώτη και πάλι παγκοσμίως η Βιέννη στην ποιότητα ζωής

Η ετήσια έρευνα της διεθνούς εταιρείας συμβούλων επιχειρηματιών «Mercer» κατέταξε για έβδομη συνεχόμενη φορά, τη Βιέννη στην πρώτη θέση ανάμεσα σε 230 μητροπόλεις του κόσμου με την υψηλότερη ποιότητα ζωής. Δεύτερη στην κατάταξη, έρχεται η Ζυρίχη, τρίτη πόλη το Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, στη τέταρτη θέση το Μόναχο ενώ την πέμπτη θέση κέρδισε το Βανκούβερ του Καναδά, που είναι η πόλη με την καλύτερη ποιότητα ζωής στη Βόρεια Αμερική. Στην τελευταία θέση της λίστας είναι και πάλι η Βαγδάτη, με την αγαπημένη μας Αθήνα να βρίσκεται στην 87η θέση (καθόλου άσχημα), μετά την Κουάλα Λουμπούρ (86η θέση) και πριν από τη Λεμεσό (88η).

Η «Mercer» χρησιμοποίησε ως κριτήρια αξιολόγησης 39 διαφορετικές παραμέτρους, όπως πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και οικολογικές πτυχές. Σε αυτά προστίθεται και μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως προσωπική ασφάλεια και υγεία, δυνατότητες για μόρφωση, συγκοινωνίες και παροχές σε δημόσιες υπηρεσίες.

Σε δηλώσεις του για την διάκριση της αυστριακής πρωτεύουσας, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης Μίχαελ Χόιπλ τόνισε πως: «η επιλογή της Βιέννης, για μια ακόμη φορά ως πόλης με την υψηλότερη ποιότητα ζωής, αποδεικνύει πως είναι μια μητρόπολη που προσφέρει μία ζωή με ασφάλεια, με υψηλά κοινωνικά πρότυπα, με ευνοϊκό κόστος κατοικίας, με εξαιρετικές υποδομές και με άριστες πολιτιστικές προσφορές για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Αφετέρου, αποδεικνύει και την ικανοποίηση των δημοτών της με τις παρεχόμενες από την τοπική αυτοδιοίκηση υπηρεσίες, ενώ αποτελεί και εντολή προς τους ιθύνοντες της να συνεχίσουν και στο μέλλον αυτόν τον επιτυχημένο βιεννέζικο δρόμο για μια δυναμική, κοινωνικά δίκαιη και αντάξια να ζει κανείς σε αυτή, μητρόπολη».
H Αυστρία είναι από τις ελάχιστες χώρες παγκοσμίως με ανεργία κάτω του 5%, η οποία είναι και η μικρότερη στην Ευρώπη.