Προσφυγικό: Οργή και απογοήτευση σε Ειδομένη και Πειραιά

Η απόγνωση πλημμύρισε και πάλι τους μετανάστες που βρίσκονται στην Ειδομένη , καθώς για μια ακόμα φορά έπεσαν θύματα διαδόσεων και φημών ότι χθες το μεσημέρι θα άνοιγαν τα σύνορα, για να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Από χθες το πρωί είχαν αρχίσει να συρρέουν και πάλι μετανάστες στην περιοχή είτε με αυτοκίνητα, είτε και με τα πόδια!!!

Επρόκειτο για μετανάστες που είχαν μεταφερθεί τις προηγούμενες ημέρες σε hot spot σε γειτονικούς νομούς αλλά και στον Πειραιά.

Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι τις πληροφορίες διέδιδαν «εθελοντές» και μετανάστες.

Μόλις αντελήφθησαν ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα, ορισμένοι θέλησαν να το πράξουν βιαίως, αλλά οι ψυχραιμότεροι και η απειλή των ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί μπροστά στα σύνορα, ανέκοψε τη διάθεσή τους αυτή.

Το απόγευμα ορισμένοι πρόσφυγες άρχισαν να επιβιβάζονται ξανά σε λεωφορεία προς τα hot spots , νιώθοντας για ακόμα μια φορά εξαπατημένοι. Οι Αρχές πάντως ανησυχούν καθώς η απόγνωση των ανθρώπων στην Ειδομένη, που ξεπερνούν τους 12.000 μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε οργή και να πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις.

Την ίδια ώρα, ασφυκτική είναι η κατάσταση και στον Πειραιά, όπου έχουν συγκεντρωθεί 5.500 πρόσφυγες οι οποίοι παρά το γεγονός ότι από τα νησιά δεν υπάρχουν ροές (σήμερα το πρωί με το «Αριάδν绨έφτασαν μόλις 17 πρόσφυγες, εν τούτοις αυξάνονται.

Οι περισσότεροι από τους 5.500 ανθρώπους δηλώνουν αποφασισμένοι να περιμένουν μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα.

Παράλληλα, έλεγαν ότι αρνούνται να μεταφερθούν στις δομές που έχουν κατασκευαστεί μιας και όσοι πήγανε επέστρεψαν πίσω καταγγέλλοντας άθλιες συνθήκες και παρουσία αστυνομίας και στρατού.
Καταβάλλεται προσπάθεια να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες που υπάρχουν κυρίως σε βρεφικό γάλα ενώ θερίζουν οι ασθένειες και κυρίως ο υψηλός πυρετός στα παιδιά και οι γαστρεντερίτιδες.

Η βροχή μάλιστα έχει οδηγήσει τους ανθρώπους είτε στις βρεγμένες σκηνές είτε μέσα στα στεγασμένα κτίρια. Η κατάσταση όμως και στις τρεις αποθήκες του λιμανιού είναι αποπνικτική.

Γιατροί φοβούνται για ασθένειες, και συνιστούν μέτρα, αλλά κυρίως μεταφορά των μεταναστών σε άλλους χώρους.