Προς ριζική αναθεώρηση το «Δουβλίνο ΙΙ»

Εντολή να προχωρήσει στις αναγκαίες διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών μελών ώστε μέχρι το καλοκαίρι να έχει διαμορφωθεί έναν νέο πλαίσιο το οποίο θα αλλάξει ριζικά την άδικη και ανεφάρμοστη, όπως εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε, συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ, έχει λάβει από την ΕΕ ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η νέα συνθήκη θα στηρίζεται στην αρχή της δίκαιης κατανομής προσφύγων και μεταναστών και θα αναθεωρεί το υφιστάμενο καθεστώς, βάσει του οποίου όλο το βάρος πέφτει στις χώρες εισόδου.

Σε μια από τις κομβικές παραγράφους που αφορούν στην αναθεώρηση του πυρήνα της Συνθήκης του Δουβλίνου αναφέρεται:

” Εγκαθιδρύοντας ένα βιώσιμο και δίκαιο σύστημα για τον καθορισμό των Κρατών Μελών ως υπευθύνων για τους αιτούντες άσυλο: Για να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τον μεγάλο αριθμό αφίξεων και να διασφαλίσουμε μια δίκαιη κατανομή των ευθυνών, η Επιτροπή μπορεί να προτείνει την τροποποίηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, είτε εξορθολογίζοντας και συμπληρώνοντάς το με διορθωτικούς μηχανισμούς που θα τον καταστούν δικαιότερο είτε προχωρώντας σε ένα νέο σύστημα που θα βασίζεται σε ένα κλειδί ´´ κατανομής”…

Σήμερα με βάση την Συνθήκη (Δουβλίνο ΙΙ) το βάρος της προσφυγικής και μεταναστευτικής ροής μεταφέρεται στις χώρες εισόδου ακόμα και αν αυτές δεν είναι ο προορισμός των προσφύγων/μεταναστών. Αν πχ παράνομος μετανάστης από το Πακιστάν ή το Αφγανιστάν που έχει εισέλθει στην ΕΕ μέσω Ελλάδας εντοπιστεί στη Γερμανία, δεν επαναπροωθείται στη χώρα προέλευσης, αλλά στην… Ελλάδα. Και σε ό,τι αφορά τους νομίμως αιτούντες άσυλο – ακόμα και αν πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες που δεν θέλουν να μείνουν στη χώρα εισόδου αλλά να προωθηθούν σε άλλο κράτος – η χώρα εισόδου είναι αυτή που καλείται να διεκπεραιώσει τη διαδικασία, έστω και αν αντικειμενικά ο όγκος υπερβαίνει τις δυνατότητές της.

Πρόθεση της Κομισιόν είναι να θεραπεύσει όλες αυτές τις αδικίες κατανέμοντας ισομερώς και ανάλογα τις δυνατότητες κάθε χώρας τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Δεν πρόκειται για κάποια εύκολη διαδικασία, καθώς πολλές από τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης έχουν επαναπαυθεί από τις πρόνοιες της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ με αποτέλεσμα να έχουν αναπτύξει μια αντιμεταναστευτική πολιτική, στηριζόμενοι στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σε κάθε περίπτωση από την επιτυχία της διαβούλευσης που ξεκινά ο κ. Αβραμόπουλος, θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό η διασφάλιση της ενότητας της ΕΕ.