Προκαλεί εκ νέου η Άγκυρα: «Μαθήματα» σε Αθήνα και Λευκωσία για τις θαλάσσιες ζώνες!

Μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις διεκδικήσεις της στη Μεσόγειο στέλνει η Τουρκία, μετά την κατακραυγή από την ΕΕ.

 

Ανώτερος αξιωματούχος της τουρκικής διπλωματίας, στέλνοντας μήνυμα σε Ελλάδα, Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση, επαναφέρει την γραμμή της Άγκυρας ότι δεν είναι δυνατόν τα ελληνικά νησιά να έχουν πλήρη επήρεια στον καθορισμό των δικαιωμάτων στην θάλασσα.

 

Με αναρτήσεις του στο Twitter, ο γγ του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγατάι Έρτζιγές, χαρακτηρίζει «μαξιμαλιστικές» τις θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας, υποστηρίζοντας ότι η κυριότητα επί νήσων δεν προσδίδει πλήρη δικαιώματα στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

 

«Νησιά μπορεί να λάβουν μηδενική ή μειωμένη ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα, εάν η παρουσία τους στρεβλώνει την ισότιμη οροθεσία» τονίζει ο Τούρκος αξιωματούχος στο Twitter, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «θεμελιώδη αρχή στο διεθνές δίκαιο». «Τα τελικά θαλάσσια όρια μπορούν να καθοριστούν μόνο μέσω συμφωνιών (όχι παραβιάζοντας τα πιθανά όρια τρίτων μερών) ή δικαστικών αποφάσεων» προσθέτει, υπονοώντας πως Ελλάδα και Κύπρος παραβιάζουν τα «πιθανά όρια» των τουρκικών ζωνών.

 

Και συνεχίζει: «Απουσία διευθέτησης, οι αλληλεπικαλυπτόμενες διεκδικήσεις υπερέχουν».

 

Παράλληλα, απορρίπτει τις προειδοποιήσεις της ΕΕ για κυρώσεις στην Αγκυρα, αν επιμείνει στη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να εξισώνονται τα σύνορα της ΕΕ με τα κυπριακά σύνορα, όταν αυτά προκύπτουν από παραβίαση των συμφερόντων τρίτων χωρών. «Αυτό είναι πράγματι χονδροειδής παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να προστατεύει τα δικά της δικαιώματα και των τουρκοκυπρίων για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ» συμπληρώνει.

 

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του κόμματος Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, εξαπέλυσε ευθείες απειλές στην Κύπρο, λέγοντας ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, πρέπει να θυμάται το 1974 και να το κρατά φρέσκο στη μνήμη του.

SHARE