Προειδοποίηση Σουλτς: Πάρκινγκ προσφύγων η Ελλάδα, αν έκλειναν τα σύνορα

«Καμπανάκι» χτυπά ο Σουλτς: «Πάρκινγκ για όλους τους πρόσφυγες» θα γινόταν η Ελλάδα, εάν έκλειναν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και έκλεινε η «Βαλκανική Οδός».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τόνισε ότι για αυτό το λόγο είναι αναγκαία η εφαρμογή της ποσόστωσης και της κατανομής των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αν κλείσουν τα σύνορα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, αν αποκλειστεί η Βαλκανική Οδός, τότε τι θα κάνουν οι άνθρωποι; Θα προσπαθήσουν να φθάσουν στην Αλβανία, στην ΠΓΔΜ, στο Μαυροβούνιο, για να περάσουν μέσω της Αδριατικής στην Ιταλία και μετά μέσω του Μπρένερ στην Αυστρία», δήλωσε, σε εκπομπή του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, τονίζοντας ότι όλα αυτά δεν λύνουν το πρόβλημα. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία κατανομή (των προσφύγων) στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

«Χρειαζόμαστε τη συνεργασία της Τουρκίας

Σε άλλες του δηλώσεις, σε εκπομπή του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, ο Μάρτιν Σουλτς απέρριψε την υπόθεση ότι η Ευρώπη καθίσταται εξαρτημένη από την Τουρκία, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «χρειαζόμαστε την συνεργασία της Τουρκίας», καθώς και ότι το ασταθές εσωτερικό πολιτικό σκηνικό στη χώρα δεν είναι κάτι καινούργιο.

«Η Τουρκία πρέπει να είναι εταίρος μας και – ομολογουμένως – οι δικές μου συνομιλίες με τις τουρκικές αρχές έδειξαν ότι έχουν την βούληση να μας βοηθήσουν» δήλωσε.

Ευθύνες στην ΕΕ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επέρριψε, μάλιστα, την ευθύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι το έλλειμμα ήταν κατά κάποιον τρόπο από την πλευρά της ΕΕ, η οποία υπόσχεται χρήματα και μετά δεν τα πληρώνει.

«Η αναξιοπιστία είναι τότε και στις δύο πλευρές. Σκεφτείτε τι λαμβάνουμε για τα τρία δισεκατομμύρια προς στην Τουρκία. Χρειαστήκαμε σχεδόν δύο μήνες μέχρι να τα συγκεντρώσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.