Πετροπόλεμος στην Ειδομένη-Χημικά προς την ελληνική πλευρά

Μεγάλη ένταση υπήρξε, το μεσημέρι της Δευτέρας, στην Ειδομένη, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, με πρόσφυγες να πετούν πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις της γειτονικής χώρας, ζητώντας να ανοίξει άμεσα το σημείο διέλευσης και τους Σκοπιανούς αστυνομικούς, να απαντούν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα.

Ολα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 12, όταν κυκλοφόρησε ανάμεσα στους πρόσφυγες η πληροφορία ότι θα ανοίξουν τα σύνορα για όλους. Ακολούθησαν σκηνές πανζουρλισμού, με πρόσφυγες και μετανάστες να τρέχουν πανικόβλητοι στις σκηνές τους, να παίρνουν τα πράγματά τους και να συγκεντρώνονται μπροστά στο φράχτη.

Τριακόσια άτομα, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στον φράχτη και απαιτούσαν να περάσουν από την άλλη μεριά, κατόρθωσαν να γκρεμίσουν μέρος της πόρτας, προκαλώντας την αντίδραση των σκοπιανών Αρχών, που απάντησαν με ρίψη χημικών και κροτίδες κρότου λάμψης.

Νωρίτερα, μεγάλη ομάδα προσφύγων -πολλοί με τα υπάρχοντά τους ανά χείρας- κατέλαβαν τις σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ ορισμένοι κινήθηκαν προς το μεταλλικό φράχτη, πετώντας πέτρες και ζητώντας να τούς επιτρέψουν οι αρχές της γειτονικής χώρας να περάσουν τα σύνορα. Τα πνεύματα «άναψαν» και οι αστυνομικοί της γείτονος «απάντησαν» με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, για να απομακρύνουν τους πρόσφυγες από τον φράχτη.

Περισσότερα από δέκα άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Οι πρόσφυγες ζητούν να τους επιτραπεί άμεσα να περάσουν στην ΠΓΔΜ και να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ είχε ανοίξει τη Δευτέρα για λίγα λεπτά, αλλά μετά έκλεισε αμέσως λόγω της έντασης που δημιουργήθηκε.

Λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ της Κυριακής, άνοιξε το σημείο διέλευσης στο ύψος της ουδέτερης ζώνης Ειδομένης – Γευγελής, όπου οι Αρχές των Σκοπίων επέτρεψαν τη διέλευση σε 305 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ.

7.000 εγκλωβισμένοι

Η κατάσταση στην Ειδομένη γίνεται ολοένα και πιο δραματική, καθώς εκτιμάται ότι 6.500 με 7.000 πρόσφυγες είναι παγιδευμένοι κοντά στα σύνορα, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά έφτασαν άλλοι 2.000 πρόσφυγες το πρωί της Δευτέρας.

Οι μεγάλοι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στα σύνορα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με πρωτοβουλία της Αυστρίας, έχει οδηγήσει στον αποκλεισμό περίπου 22.000 προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, όπως δήλωσε την Κυριακή στο MEGA ο ο αρμόδιος υπουργός Γ. Μουζάλας.

Νέες καραβιές μεταναστών

Το πρωί της Δευτέρας, άλλοι 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες κατέφθασαν με πλοία στο λιμάνι του Πειραιά, με τους χώρους προσωρινής φιλοξενίας να παραμένουν ασφυκτικά γεμάτοι: 1.810 άτομα από τη Χίο και τη Μυτιλήνη -μεταξύ των οποίων πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά αλλά και άτομα με κινητικά προβλήματα- αποβιβάστηκαν από το πλοίο «Αριάδνη», ενώ αργότερα έφτασαν με άλλο πλοίο ακόμη 300 άτομα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στους τρεις χώρους προσωρινής φιλοξενίας που υπάρχουν εντός του λιμένα βρίσκονται συνολικά 4.000 άνθρωποι.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας είπε ότι η άφιξη του πλοίου «ήταν κάτι που ξέφυγε από τον σχεδιασμό» για ανάσχεση των ροών από τα νησιά και το απέδωσε, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει, σε «κακή συνεννόηση μεταξύ της εταιρίας και των πρακτορείων». «Ελπίζω ότι δεν θα ξανασυμβεί», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «ήμερα δεν αναμένονται νέες αφίξεις σημαντικές και το ίδιο και μέχρι αύριο το μεσημέρι».

Εκτίμησε ως εκ τούτου ότι θα υπάρξει από εδώ και πέρα επιβράδυνση και ότι επισήμανε ότι τα νησιά δεν έχουν πιεστεί πάρα πολύ, επομένως υπάρχει ένα περιθώριο να μείνει εκεί για λίγες μέρες ένας αριθμός ανθρώπων.

Πλατεία Βικτωρίας

Δραματική είναι η κατάσταση και στην πλατεία Βικτωρίας, όπου δίπλα σε σκουπίδια, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως οικογένειες Αφγανών, κοιμήθηκαν μέσα στο κρύο και την υγρασία, τυλιγμένοι με κουβέρτες. Απεργία πείνας έχουν προαναγγείλει κάποιοι από τους περίπου 600 μετανάστες.

Ασφυξία σε Ελληνικό, Σχιστό, Ελαιώνα

Τα hot spot και τα κέντρα υποδοχής είναι παντού ασφυκτικά γεμάτα. Στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα, στον Ελαιώνα 1.200, στο Σχιστό 1.200.