Πέθανε ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος

Πέθανε σε ηλικία 67 ετών ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος.

Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο 404 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως στη Θεσσαλονίκη.

Ο Μιχάλης Κωσταράκος διετέλεσε αρχηγός ΓΕΕΘΑ από τον Νοέμβριο του 2011 ως τον Σεπτέμβριο του 2015. Είχε διατελέσει και πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γεννήθηκε το 1956 στη Θεσσαλονίκη, με καταγωγή από τον Κότρωνα Λακωνίας. Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1974. Αποφοίτησε ως ανθυπολοχαγός Πυροβολικού το 1978. Παρακολούθησε την Ανώτατη Σχολή Πολέμου και τη Σχολή Εθνικής Άμυνας.

Μεταξύ άλλων, υπηρέτησε στο Διεθνές Στρατιωτικό Επιτελείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στα τμήματα Πληροφοριών και Τρεχουσών Επιχειρήσεων αντίστοιχα. Έχει τιμηθεί με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικα, ως Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής, με το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α΄Τάξεως, τον αστέρα Αξίας και Τιμής, τις διαμνημονεύσεις Αξίας και Τιμής, Ηγεσίας Σχηματισμού- Μεγάλης μονάδος Α’ Τάξεως, Αρχηγίας Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Ευδοκίμου Διοικήσεως Α’ Τάξεως, Υπηρεσιών Αξιωματικού Επιτελούς Α’ Τάξεως, Ειρηνευτικών Αποστολών ενώ έλαβε αναμνηστικό μετάλλιο του ΝΑΤΟ.

Την 1η Νοεμβρίου 2011, μετά από σχετική απόφασης του ΚΥΣΕΑ, προήχθη στο βαθμό του στρατηγού και ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Στις 15 Σεπτεμβρίου 2015 αποστρατεύθηκε αποκτώντας τον τίτλο του επίτιμου αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Αυθημερόν ανακλήθηκε στην ενεργό υπηρεσία προκειμένου να αναλάβει στις 6 Νοεμβρίου 2015 για τα επόμενα 3 χρόνια την προεδρία της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 6 Ιουνίου 2023 στις 12:00μμ στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης.

Δ. Αβραμόπουλος: Άξιος Έλληνας στρατιώτης και πατριώτης

«Με θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου, πρώην Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος και υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος τονίζοντας: «ήταν ένας άξιος Έλληνας στρατιώτης και πατριώτης, που τίμησε στο ακέραιο την αποστολή, που του ανέθεσε η ελληνική πολιτεία και ο οποίος υπήρξε πρώτος τη τάξει συνεργάτης και Σύμβουλός μου, κατά τη θητεία μου ως Υπουργού Εθνικής Αμύνης και στο πρόσωπο του οποίου ανεγνώρισα τις αρετές, που συνοδεύουν το αξίωμά του αλλά και την ακεραιότητα και το ήθος του χαρακτήρα του. Τον αποχαιρετούμε με το σεβασμό και τις τιμές που του αξίζουν και στεκόμαστε στο πλευρό της αγαπημένης του οικογένειας, την οποία και βαθύτατα συλλυπούμαι».

SHARE