Οι λόγοι που οι πρόσφυγες προτιμούν την Ελλάδα για πέρασμα

Όσες χιλιάδες πρόσφυγες έχουν περάσει από τη χώρα μας, τόσες χιλιάδες είναι και οι ιστορίες που έχουν να πουν. Τόσες χιλιάδες και τα δράματα του καθενός χωριστά. Είναι δύσκολο βέβαια να μπορέσουμε να κρίνουμε τους λόγους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους γιατί εμείς πόλεμο έχουμε δει μόνο σε ταινίες δράσης. Βλέπουμε την απόγνωση στα πρόσωπά τους, βλέπουμε πως είναι καθημερινοί αξιοπρεπείς άνθρωποι και φανταζόμαστε πως κάτι κακό τους έχει οδηγήσει μακριά απ’ την πατρίδα τους. Είναι αλήθεια πως χρειάζεται να έχει μεγάλη δεξαμενή ανθρωπιάς κάποιος για να μπορέσει ν’ αγκαλιάσει το πρόβλημα άλλων ανθρώπων.

Απ’ ότι δείχνουν τα ευχαριστώ που ζητούν οι πρόσφυγες για την υποτυπώδη φιλοξενία που τους παρέχει αυτό το κράτος των 2.000.000 ανέργων, αλλά και οι πολίτες μέσα από ιδιωτικές πρωτοβουλίες, τελικά δεν έχουμε χάσει την ανθρωπιά μας. Ένα τέτοιο ειλικρινές ευχαριστώ είναι και του πρόσφυγα γιατρού από τη Συρία, του Αλί Καντίρ, που άνοιξε την καρδιά του και μίλησε για το οδοιπορικό του, την περιπέτειά του μέχρι να περάσει στην Ελλάδα, όπως και για τους λόγους που όλοι οι συμπατριώτες του επιλέγουν τη χώρα μας ώστε να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.

prosfigas kavala3Σχετικά με το κόστος του ταξιδιού, ο Αλί Καντίρ γιατρός πρόσφυγας από τη Συρία είπε ότι: «Οι Τούρκοι δουλέμποροι ζητούν 700 ευρώ ανά άτομο, τώρα είναι φτηνά τα ναύλα. Παλιότερα, ζητούσαν περισσότερα και μας είχαν σε βάρκες – σκουπίδια. Φανταστείτε, ότι εγώ ταξίδεψα με ένα φουσκωτό και στοιβαχτήκαμε εκεί 70 άτομα. Ο κάθε λαθρέμπορος επιδιώκει να βγάλει κατά μέσο όρο 50.000 € σε κάθε ταξίδι. Έφυγα από το Χαλέπι της Συρίας με αυτή την ομάδα που φτάσαμε εδώ και από εκεί συγκεντρωθήκαμε στην Τουρκία, στα παράλια και εν συνεχεία περάσαμε στη Μυτιλήνη κι από κει στην Καβάλα, για να βρεθούμε σε αυτό εδώ το στάδιο”.

prosfiges kavala2Και συνεχίζει: “Δεν έχω οικογένεια, οπότε για μένα δεν είναι πρόβλημα, όπου και να πάω. Στο παρελθόν, εργαζόμουν στη Μεγάλη Βρετανία. Πάντως, οι περισσότεροι από τους 800 ανθρώπους που είμαστε εδώ, σχεδιάζουν να φτάσουν στη Γερμανία. Ξέρουμε ότι η Κροατία και τα Σκόπια έχουν κλείσει τα σύνορά τους, όμως δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο στην Καβάλα, παρόλο που είναι εξαιρετική η φιλοξενία. Δεν αντέχει άλλο το μπάτζετ των περισσότερων ανθρώπων, είναι ζήτημα να έχουν απομείνει 100 – 200 δολάρια ή ευρώ σε κάθε οικογένεια. Είναι λεφτά, τα οποία έχουν φυλάξει για να πληρώσουν τα εισιτήρια του λεωφορείου που θα τους πάει στα σύνορα. Πάντως, αν μπορέσουμε να φτάσουμε, ξέρουμε ότι θα περάσουμε. Υπάρχουν εκεί άνθρωποι, που αν τους πληρώσουμε, θα μας περάσουν, ώστε ο καθένας να ακολουθήσει τη μοίρα του”.

Prosfigas KavalaΗ απάντηση του Αλί Καντίρ για τι προτίμησε την Ελλάδα και όχι τη Βουλγαρία μέσω Τουρκίας για να διέλθει προς την Ευρώπη, λύνει τις απορίες για το λόγο που συνωστίζονται οι πρόσφυγες στη χώρα μας και για πιο λόγο θα συνεχίσουν να έρχονται μέσω Ελλάδας ακόμα κι αν τα σύνορα κλείσουν: “Είναι ο μόνος δρόμος, που δεν θεωρείται έγκλημα να περάσεις τα σύνορα. Για παράδειγμα σας λέω ότι όποιος πρόσφυγας προσπαθήσει να περάσει τα σύνορα της Ουγγαρίας, κινδυνεύει με τέσσερα χρόνια φυλάκιση. Αν τώρα πάμε από τα σύνορα Τουρκίας – Βουλγαρίας, υπάρχουν αστυνομικοί που θα μας κλέψουν, ώστε να μας αποτρέψουν να περάσουμε. Θα μας πάρουν τα χρήματα, τα τηλέφωνά μας κι ότι βρουν επάνω μας. Την έχουν πατήσει άλλοι συμπατριώτες μας πιο πριν και τώρα ξέρουμε. Και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα μας αφήσουν να περάσουμε. Μπορεί να μας στείλουν πίσω στην Τουρκία. Όσο για την Αλβανία, υπάρχει μια κανονική μαφία στα σύνορα”.

“Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Καβάλα. Είστε εξαιρετικοί άνθρωποι. Ήρθαμε ξαφνικά εδώ και χωρίς να υπάρχει σχέδιο για να μείνουμε, κάνατε ότι περνούσε από το χέρι σας και μας παρείχατε τα πάντα. Ήρθαν 15 γιατροί εθελοντικά, έδωσαν φάρμακα σε όποιους το είχαν ανάγκη, ενώ βοήθησαν κι εμένα, ώστε να βοηθήσω κι εγώ από την πλευρά μου τους συμπατριώτες μου, αφού είμαι γιατρός. Ευχαριστώ, Ελλάδα”.