Οι λιπαρές τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου

Πολλές μελέτες της τελευταίας δεκαετίας έχουν δείξει πως η παχυσαρκία και η κατανάλωση φαγητών πλούσιων σε λιπαρά συσχετίζονται με πολλές μορφές καρκίνου.

Όγκους στο έντερο ανακάλυψαν πως προκαλεί η πλούσια σε λιπαρά διατροφή, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών Γουάιτχεντ και του Ινστιτούτου Αντικαρκινικών Ερευνών του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, με επικεφαλής τους καθηγητές βιολογίας Ντέηβιντ Σαμπατίνι και Ομέρ Γιλμάζ. H νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι η διατροφή με υψηλά λιπαρά καθιστά τα κύτταρα της εσωτερικής επιφάνειας (επιθήλιου) του εντέρου πιο επιρρεπή στο να γίνουν καρκινικά. Έτσι, αυτό που εδώ και χρόνια είχε διαπιστωθεί μέσα από επιδημιολογικές συσχετίσεις, τώρα επιβεβαιώνεται για πρώτη φορά μέσω της ανακάλυψης ενός βιολογικού μηχανισμού.

Η μελέτη δείχνει ότι η διατροφή με άφθονα λιπαρά προκαλεί πληθυσμιακή «έκρηξη» των βλαστοκυττάρων του εντέρου και επίσης τον πολλαπλασιασμό άλλων κυττάρων που συμπεριφέρονται και αυτά σαν βλαστικά, δηλαδή διαιρούνται συνεχώς και, στην πορεία, διαφοροποιούνται σε άλλα είδη κυττάρων. Όμως αυτή η διαδικασία αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτυχθούν όγκοι στο έντερο. «Όχι μόνο η διατροφή με πολλά λιπαρά αλλάζει τη βιολογία των βλαστοκυττάρων, αλλά κάνει το ίδιο με τη βιολογία των μη βλαστικών κυττάρων, πράγμα που από κοινού οδηγεί σε αύξηση του σχηματισμού όγκων», δήλωσε ο Γιλμάζ.

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες οι παχύσαρκοι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο του εντέρου. Η νέα έρευνα δείχνει ότι, πέρα από τα παραπανίσια κιλά, σημαντικό ρόλο παίζει και το είδος της διατροφής. Οι ερευνητές στρέφουν πλέον την προσοχή τους στο να αναπτύξουν φάρμακα που θα στοχεύουν σε όγκους που αναπτύσσονται στο έντερο παχύσαρκων ανθρώπων, οι οποίοι τρώνε πολλά λιπαρά. Aυτός βέβαια είναι άλλος ένας τρόπος που ευνοεί τις βιομηχανίες φαρμάκων αλλά καθόλου την υγεία των παχύσαρκων. Πολύ πιο απλό θα ήταν να ενημερώνονται οι άνθρωποι από πολύ μικρή ηλικία για τα οφέλη μιας ισορροπημένης διατροφής και έναν τρόπο ζωής που συνδυάζει άσκηση και μέτρο σε όλα, αντί να παίρνουν φάρμακα αφού έχουν καταστρέψει την υγεία τους.