Ντομπρόβσκις: Μην αυξάνετε τους φόρους, μειώστε δαπάνες

Η επιλογή για τη δημοσιονομική προσαρμογή μεταξύ φόρων ή περιστολής δαπανών είναι επιλογή και ευθύνη της κυβέρνησης επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ωστόσο -όπως τονίζει- η αύξηση των φόρων σημαίνει μεγαλύτερη ύφεση.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σε συνέντευξή του στο capital.gr, συστήνει στην κυβέρνηση να μην κοιτάζει μόνο τον τομέα των εσόδων, αλλά και τις περικοπές δαπανών, μέτρο που έχει μικρότερες επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

Ο κ. Ντομπρόβσκις αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η αξιολόγηση να ακολουθήσει το παράδειγμα προηγούμενων εμπειριών για σταδιακή ολοκλήρωση αλλά και τμηματική εκταμίευση των δόσεων. Παράλληλα, αναγνωρίζει ότι έχει γίνει δουλειά στο φορολογικό, το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, αλλά επιμένει ότι είναι ακόμα ανοικτά ζητήματα. Αποτιμά την διαφορετικότητα των αιτίων αλλά και των πολιτικών που ακολουθήθηκαν μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι τελικά η μόνη χώρα που έχει μείνει ακόμα σε πρόγραμμα.

Αναφερομένος στο θέμα του χρέους ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τονίζει ότι «υπάρχουν συμπεράσματα του Eurogroup ήδη από το 2012, τα οποία έλεγαν ότι μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου ελληνικού προγράμματος – κάτι το οποίο ποτέ δεν έγινε, το δεύτερο πρόγραμμα δεν ολοκληρώθηκε επιτυχώς, στην πραγματικότητα έληξε – θα συζητούσαμε και το χρέος. Τώρα υπάρχουν νέα συμπεράσματα στο Eurogroup που λένε για συζήτηση για το χρέος μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Η πρώτη αξιολόγηση διεξάγεται τώρα, αμέσως μετά θα το δούμε. Το Eurogroup θα εξετάσει τις συνθήκες αποπληρωμής του χρέους, αποκλείοντας όμως “κούρεμα” του κεφαλαίου.