Νέες απαιτήσεις της Τουρκίας από την ΕΕ δυσχεραίνουν τη διαδικασία

Αυξάνει τις απαιτήσεις της από την ΕΕ η Τουρκία βλέποντας ότι το έδαφος είναι εύφορο για κάτι τέτοιο με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η διαδικασία για μια τελική συμφωνία.

Η Τουρκία καλείται να δεχθεί την επανεισδοχή όχι μόνο όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, αλλά ενδεχομένως τους μη Σύρους πρόσφυγες ή ακόμα και τους ίδιους τους Σύρους, έτσι ώστε να τεθεί σε εφαρμογή μια διαδικασία επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία, ενώ από την πλευρά της αυξάνει τις απαιτήσεις της από την ΕΕ.

Λίγο πριν αρχίσει η σύνοδος – γράφουν οι Financial Times– η Τουρκία έκανε γνωστό ότι ζητάει:
-αύξηση της χρηματοδότησης των 3 δισ. που έχει υποσχεθεί η Ε.Ε.
-επιτάχυνση της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στη ζώνη Σένγκεν
-επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η λίστα αντιπροσωπεύει τον «νέο τιμοκατάλογο» της Άγκυρας με αντάλλαγμα τη διευκόλυνση της συστηματικής επαναπροώθησης των μη Σύρων προσφύγων από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία.

Τέσσερις διπλωμάτες που εμπλέκονται στις συνομιλίες είπαν στους Financial Times ότι οι αναθεωρημένες τουρκικές απαιτήσεις μπορεί να αποδειχθούν πολύ μεγάλη πρόκληση και να οδηγήσουν στην κατάρρευση της εύθραυστης ευρωπαϊκής συναίνεσης προς την Άγκυρα.

Χαρακτηριστική ήταν η φράση που είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου λίγο πριν τη σύνοδο: «Όλο το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στο τραπέζι».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ερντογάν, σε δηλώσεις του τόνισε ότι ο πρωθυπουργός κ. Νταβούτογλου να επιστρέψει στην Άγκυρα με τα 3 δις της ΕΕ