Νέα δικαστική απόφαση, τινάζει στον αέρα τα δημοσιονομικά- Χαρακτηρίζονται αντισυνταγματικές οι περικοπές στους γιατρούς του ΕΣΥ

Μπροστά σε ένα δημοσιονομικό «σοκ» κινδυνεύει να βρεθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, καθώς συνεχίζονται οι δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν αντισυνταγματικές και ανίσχυρες τις περικοπές μισθών και συντάξεων που επέβαλε το μνημόνιο, όπως συμβαίνει τώρα με τους ιατρούς, ενώ εκκρεμεί και «τσουνάμι» αγωγών -προσφυγών για αναδρομικά που αφορούν κάθε είδους αποδοχές, φόρους, άλλα και την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επίσης κρίνεται αντισυνταγματική για πολλούς συνταξιούχους.

Σύντομα αναμένεται η δημοσίευση αποφάσεων που δικαιώνουν ενστόλους, καθηγητές ΑΕΙ, διευθυντές ΕΣΥ, ενώ την ίδια στιγμή η Ολομέλεια το ΣτΕ καλείται να αποφανθεί στις προσφυγές καθηγητών ΤΕΙ, που ζητούν να κριθούν αντισυνταγματικές οι δικές τους περικοπές.

Το μέγεθος της «τρύπας» στα δημοσιονομικά, εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,5 δις ευρώ.

Η Επαναφορά μισθών και συντάξεων στα πρότερα επίπεδα για τους γιατρούς του ΕΣΥ,ανέρχεται στα 220 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται, όμως, τα αναδρομικά για όσους δικαιωθούν. Σημειώνεται ότι η “γραμμή” που ακολουθούν εσχάτως τα Ανώτατα Δικαστήρια είναι να επιδικάζουν αναδρομικά μόνο για όσους έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, έτσι ώστε να αποφεύγεται ο πλήρης δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Το πρόβλημα είναι ότι βρισκόμαστε μόλις στην αρχή ενός μπαράζ ανάλογων αποφάσεων και ήδη οι δανειστές κραδαίνουν το Μνημόνιο που αναφέρει ρητώς ότι για κάθε “τρύπα” που ανοίγουν οι δικαστικές ανατροπές, θα πρέπει να λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα. Ποιοι παίρνουν σειρά;
• Οι προσφυγές των δικαστικών λειτουργών για τα αναδρομικά που δεν τους έχουν επιστραφεί.
• Οι ένστολοι που προσέβαλαν και το μισθολόγιο του 2014 επειδή δεν τους αποκατέστησε πλήρως τις απώλειες του 2012. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε φέρει νέες μειώσεις αποδοχών, αντί να επαναφέρει τους μισθούς στα επίπεδα προ Αυγούστου 2012.
• Οι καθηγητές των ΤΕΙ για τις ανάλογες περικοπές του 2012 στα Ειδικά Μισθολόγια
• Οι καθηγητές των ΑΕΙ που ζητάνε με αγωγές την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές που υπέστησαν και χαρακτηρίστηκαν αντισυνταγματικές.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η επικείμενη δημοσίευση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, γεγονός που θα δημιουργήσει πολλά δημοσιονομικά προβλήματα.