Μυστήριο για τις συναντήσεις της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών

Μυστήριο και πολλά ερωτήματα έχουν δημιουργηθεί γύρω από την επίσκεψη της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ η οποία αν και βρίσκεται στη χώρα μας κι επισκέφθηκε προσφυγικές δομές στη Μακεδονία (Ειδομένη) και στην FYROM και σήμερα βρίσκεται στην Αθήνα, εν τούτοις μέχρι σήμερα το πρωί δεν είχαν ανακοινωθεί συναντήσεις της με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν η κυρία Νούλαντ ζήτησε συναντήσεις με τον κ. Τσίπρα ή με τον κ. Κοτζιά και τις αρνήθηκε η ελληνική κυβέρνηση και για ποιο λόγο ή αν δεν ζήτησε καθόλου.

Χθες, πάντως, η αμερικανίδα υφυπουργός επισκέφθηκε μετανάστες στα σύνορα, χωρίς όμως να κάνει δηλώσεις. Ενδεικτική είναι και η αμήχανη, όσο και αόριστη, ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας:

«Η Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Νούλαντ θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 11 Μαρτίου για συναντήσεις με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης για να συζητήσει το πλήρες φάσμα διμερών και περιφερειακών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο οι Η.Π.Α. μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στο αίτημα της Ελλάδας για υποστήριξη στη διαχείρισης της μεταναστευτικής πρόκλησης».

Με αυτά τα δεδομένα διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως αν δεν έχει κλειστεί συνάντηση θα πρόκειται για μία αρνητική εξέλιξη. «Είναι η πρώτη φορά που δεν έχει ανακοινωθεί κάτι σχετικό στην καθημερινή ενημέρωση του State Department» τονίζουν. «Για λόγους ασφαλείας» ήταν η δικαιολογία των αρμοδίων, στα πιεστικά δημοσιογραφικά ερωτήματα.

Κανείς βέβαια δεν έχει πειστεί από τις απαντήσεις που έχουν δοθεί, αν και θεωρείται πιθανόν κάποια συνάντηση σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών τελικά να υπάρξει εντός της ημέρας.