Μητσοτάκης: Ανάμεσα σε οικουμενική και εκλογές, προτιμώ τις εκλογές

  • Τι είπε στον Star για εθνική συνεννόηση, το προσφυγικό, για τις σχέσεις του με Καραμανλή και Σαμαρά και τα λάθη της ΝΔ

Ανάμεσα σε Οικουμενική και σε εκλογές προτιμώ τις εκλογές, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του, τη Δευτέρα, στην εκπομπή “στον Ενικό” του Νίκου Χατζηνικολάου, στον STAR.

«Έχουμε διαφορετική φιλοσοφία. Δεν μπορούμε να συγκυβερνήσουμε. Προτιμώ καθαρές λύσεις. Ο τόπος θα αντέξει εκλογές. Αν πέσει ο κ. Τσίπρας θα πέσει γιατί κάποιοι βουλευτές του δεν θα ψηφίσουν μέτρα στη Βουλή. Πώς θα τα ψηφίσουν μετά; Μια οικουμενική θα ήταν θνησιγενής. Προτιμώ τις εκλογές. Δεν μπορώ να τις προκαλέσω, αλλά τις προτιμώ», επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι η θέση του υπέρ της Οικουμενικής πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου έγινε υπό διαφορετικές συνθήκες. Και υπενθύμισε ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε αντί να κυβερνήσει με κάποιες άλλες δυνάμεις, να κυβερνήσει με τους ΑΝΕΛ.

Είπε ακόμη πως με τον πρωθυπουργό τους χωρίζει άβυσσος ως προς την ουσία της πολιτικής, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «δεν έχει διάθεση να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις, καθώς -όπως είπε- έχει αλλεργία στον ιδιωτικό τομέα και πιστεύει ότι η ανάπτυξη θα έρθει μόνο με τη διόγκωση του Δημοσίου». Και πρόσθεσε: «Αν ο Τσίπρας χάσει τη δεδηλωμένη, αυτό θα συμβεί γιατί οι βουλευτές του δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Θα κάνουν το ίδιο ακόμα και με άλλο πρωθυπουργό».

Όσον αφορά την δήλωση του κ. Λεβέντη ότι αν διαφωνεί ο Μητσοτάκης τότε ο Καραμανλή θα πάρει 40 βουλευτές και θα κάνει Οικουμενική με τον Τσίπρα, είπε:

Πολύ ενδιαφέροντα ευφάνταστα σενάρια αυτά, αλλά είναι παντελώς – παντελώς ανυπόστατα“.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, επεσήμανε πως πλαίσιο συνεννόησης με την κυβέρνηση υπάρχει μονάχα στα μεγάλα εθνικά θέματα, και κυρίως το προσφυγικό. Σε αυτό το πλαίσιο, αποκάλυψε πως τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής την περασμένη Πέμπτη, όπου επρόκειτο να συζητηθεί το προσφυγικό και συνεννοήθηκαν για τη στάση που θα κρατήσουν.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, σημείωσε πως η ΝΔ δεν πρόκειται να το ψηφίσει στο σύνολό του, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο η αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσει ορισμένες επιμέρους διατάξεις του.

Κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό ότι καθυστερεί τη διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση, κάνοντας έτσι ζημιά στη χώρα. «Εγώ φοβάμαι ότι θα επαναληφθεί το σενάριο του 2015», είπε και τόνισε πως «η πρώτη αξιολόγηση θα έπρεπε ήδη να ολοκληρωθεί από τον Οκτώβριο», προβλέποντας πως τελικά δεν θα κλείσει ούτε το Πάσχα.

Σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι «εμείς δεν στηρίζουμε μπλόκα και κλειστούς δρόμους. Συναντήθηκα σήμερα με κάποιους αγρότες τους είπα πως οι απαιτήσεις τους πρέπει να είναι λελογισμένες. Είμαι ο μόνος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης που έκανε κάτι τέτοιο. Εγώ Τσίπρας δεν θα γίνω. Δεν θα λαϊκίσω».

Ερωτηθείς για το τι θα αλλάξει αν έρθει στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:

«Η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και εθνικό σχέδιο. Μόνο αυτή η πολιτική θα οδηγήσει στο δρόμο η ανάπτυξη. Είναι λυπηρό πως όλες οι άλλες χώρες βγήκαν από το πρόγραμμα που ήταν και η Ελλάδα παραμένει σε αυτό. Πρέπει να φέρουμε επενδύσεις και να φτιάξουμε δουλειές. Εγώ σε αυτά μπορώ να δεσμευτώ. Το μνημόνιο δίνει τέτοια περιθώρια. Είμαι κατά των απολύσεων αλλά δεν μπορώ να δεχθώ τυφλές αυξήσεις στο δημόσιο σε κομματικούς στρατούς».

Σχολιάζοντας τον ρόλο του ΔΝΤ, σημείωσε πως και ο ίδιος θα προτιμούσε το ΔΝΤ να μη συμμετάσχει στο πρόγραμμα. «Κατά την άποψή μου θα ήταν καλό να μη συμμετείχε, αν και δεν ξέρω εάν αυτό θα ήταν εφικτό. Είναι γνωστό πως το ΔΝΤ έχει ορισμένες εμμονές και επιμένει μονίμως να υπερεκτιμά το δημοσιονομικό κενό. Και εγώ τις βίωσα τις εμμονές του Ταμείου. Αλλά έχουμε μπροστά μας μία πραγματικότητα και η κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί με την πραγματικότητα που η ίδια επέβαλε».

Αναφερόμενος στα σφάλματα της ΝΔ, τόνισε πως ο ίδιος είχε ασκήσει κριτική «στα Ζάππεια», αλλά όπως είπε «ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνηση μας παρέδωσε τη χώρα σε καλύτερη κατάσταση απ ότι την παρέλαβε».

Σχετικά με τη διακυβέρνηση Καραμανλή, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «είχα ασκήσει κριτική στη λογική της ήπιας προσαρμογής, ήταν σαφές πως υπήρχαν καθυστερήσεις, αλλά είχε το θάρρος να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Μπορεί να άργησε να την πει, αλλά είπε την αλήθεια και αυτό του πιστώνεται».

Σε αυτό το σημείο σημείωσε ότι «δεν θα κάνω σφάλματα όπως άλλοι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευση, θα πω την αλήθεια και αυτή η ΝΔ θα ευρύνει τα όρια της πέρα από αυτά της παραδοσιακής κεντροαριστεράς».

Τόνισε εξάλλου ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν μονόδρομος. «Και εκ των υστέρων φάνηκε πως η εξυγίανση της κατέστη πολύ πιο αποτελεσματική μέσα από αυτή τη διαδικασία, έστω και εάν αυτό τραυμάτισε την πολυφωνία» είπε και τόνισε πως και με το νέο άνοιγμα της ΕΡΤ, η κυβέρνηση αναπαράγει τα λάθη του παρελθόντος.

Αναφερόμενος στις σχέσεις του με Καραμανλή και Σαμαρά είπε ότι μιλά μαζί τους, είναι πολύτιμη η εμπειρία τους, αλλά ξεκαθάρισε ότι τις αποφάσεις τις παίρνει ο ίδιος ως πρόεδρος του κόμματος, σε συνεργασία με τα συλλογικά όργανα της ΝΔ.

Σχετικά με το προσφυγικό, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι υπάρχει ένα ζήτημα. «Η Αυστρία δεν ακολουθεί τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, έκανα αυστηρό διάβημα, κάτι που δεν έκανε η κυβέρνηση».

«Πού είναι το ΥΠΕΞ;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, και αναφερόμενος στον ρόλο του ΝΑΤΟ και την εμπλοκή του στο Αιγαίο για το προσφυγικό, σημείωσε «φαίνεται να μην πηγαίνει όπως το περιμέναμε».
«Λέμε ναι στο ΝΑΤΟ» είπε, ζητώντας να ρυθμιστούν εξ αρχής οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες. Σε αυτό το σημείο, στηλίτευσε μία φράση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην προεκλογική εκστρατεία του περασμένου Ιανουαρίου για την Άνγκελα Μέρκελ. «Από go back πήγαμε στο don’t leave miss Merkel», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Διαμήνυσε εξάλλου πως ο ίδιος θα συμμετάσχει σε μία σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό. «Καθόμαστε πάνω σε μία βόμβα, ενδεχομένως σημαντικότερη από τα υπόλοιπα και απαιτείται ξεκάθαρη στρατηγική».

Για την συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο υπογράμμισε πως:

«Είχαμε μια καλή συνάντηση και κάναμε μια εποικοδομητική κουβέντα. Μακριά από αφορισμούς η Μέρκελ έδωσε αγώνα για να υπερασπιστεί τις ελληνικές θέσεις στο προσφυγικό. Ούτε πίεση δέχθηκα, ούτε καν κάποιο υπονοούμενο για να στηρίξω την κυβέρνηση. Ξεκαθάρισα πως αν δεν μπορεί να αντέξει και πέσει τότε θα πάμε σε εκλογές και η συζήτηση έληξε εκεί».

Για την αποφυλάκιση Ρουπακιά είπε: «Έχουν δίκιο οι γονείς του Φύσσα. Απόλυτο δίκιο. Το ζήτημα της απονομής της Δικαιοσύνης αγγίζει πλέον τον πυρήνα του κράτους δικαίου. Αυτά είναι ασυγχώρητα. Πρέπει να γίνει και σε αυτόν τον τομέα μια μεγάλη μεταρρύθμιση»