Μήνυμα στους πρόσφυγες και πίεση στην Ελλάδα το κλείσιμο των συνόρων κατά τον Αυστριακό ΥΠΕΞ

Αντιδράσεις από Μπακογιάννη- Η κυβέρνηση έκανε συνομιλητή της ΕΕ τα Σκόπια

Υπέρ του κλεισίματος των συνόρων της Ελλάδος με τα Σκόπια προκειμένου να σταλεί το κατάλληλο μήνυμα στους πρόσφυγες ότι η δίοδος έκλεισε και να ασκηθεί πίεση και στην Αθήνα για το προσφυγικό, ενόψει και της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 18 και 19 Φεβρουαρίου, τάσσεται ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας κ. Σεμπάστιαν Κούρτς.

«Εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα και μείνει η Ελλάδα για περισσότερα από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών σε δήλωσή του στα Νέα.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών ότι κλείνοντας τα σύνορα της Ελλάδος με τα Σκόπια θα σταλεί το «κατάλληλο μήνυμα» στους πρόσφυγες της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν ότι το πέρασμα είναι κλειστό και έτσι θα περιοριστούν οι προσφυγικές ροές.

Σε ό,τι αφορά στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων, ο Αυστριακός ΥΠΕΞ εκτιμά ότι δεν θα ελεγχθούν αποτελεσματικά τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία παρά την ενεργοποίηση της Συμμαχίας στην φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο.

Να καθησυχάσει την κοινή γνώμη για ενδεχόμενο κλεισίματος των συνόρων επιχείρησε μέσω του MEGA ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Μάρδας, λέγοντας ότι «το κλείσιμο των συνόρων δεν σημαίνει και έξοδο από την ΕΕ, τα σύνορα της χώρας είναι και σύνορα της ΕΕ όσα σενάρια και να οικοδομούνται στο μυαλό κάποιων»

Κοινή γραμμή Αθήνας – Ρώμης

Επιφυλακτικός για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις στο Αιγαίο για τους πρόσφυγες εμφανίστηκε στο μεταξύ την Κυριακή ο Γιάννης Μουζάλας κάνοντας λόγο για «μικρό φόβο λάθος χειρισμών».

Ο κ. Μουζάλας συνόδευσε την πρόεδρο της ιταλικής Βουλής Λάουρα Μποντλίνι στην περιοδεία της στη Λέσβο, η οποία εξαπέλυσε «δριμύ κατηγορώ» για τα σχέδια ορισμένων κρατών – μελών περί εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν.

Μπακογιάννη: Δεν έχει νόημα το κλείσιμο συνόρων

«Η Ελλάδα δέχτηκε τις προτάσεις για την φύλαξη των συνόρων της ΕΕ. Το κλείσιμο των συνόρων στα Σκόπια δεν θα είχε κανένα νόημα πέραν της καταδίκης χιλιάδων προσφύγων να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα» τόνισε από την πλευρά της η τομεάρχης Εξωτερικών και Άμυνας της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη από το Μόναχο όπου πραγματοποιήθηκε διάσκεψη Ασφάλειας, ενώ στιγμάτισε και τη θέση πολλών Ανατολικών χωρών στο θέμα αυτό, για τις οποίες η Αθήνα κατέβαλε προσπάθειες για την ένταξή τους στην ΕΕ.

Πάντως, τόσο η Γερμανία όσο και η Ολλανδία δεν συμφωνούν με την άποψη της Αυστρίας και των Ανατολικοευρωπαϊκών χωρών για κλείσιμο συνόρων με την Ελλάδα και σε επόμενη φάση έξοδο από τη Σένγκεν.

Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση έκανε συνομιλητή της ΕΕ τα Σκόπια

Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβερνητικής πολιτικής στο προσφυγικό εξαπέλυσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας χθες στον ΣΚΑΙ.

Ο κ. Θεοδωράκης εκτιμά ότι η κυβέρνηση με τη λανθασμένη τακτική που ακολουθεί «δίνει μετοχές σε αντιπάλους της χώρας, όπως τα Σκόπια».

«Η κυβέρνηση έκανε συνομιλητή για το μεταναστευτικό-προσφυγικό τα Σκόπια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε ακόμη ότι «έπρεπε από την αρχή να τεθεί επικεφαλής, ένας υπερυπουργός κάποιος αρμόδιος που γνωρίζει το πρόβλημα».