Μέρκελ: “ja” για χρηματοδότηση “nein” για βίζα και ΕΕ στην Τουρκία

Ένα «ναι» και δύο «όχι» είναι αποφασισμένη να δώσει η Μέρκελ στην Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. Συγκεκριμένα είναι αποφασισμένη να πει ναι στην επί πλέον χρηματοδότηση και όχι στην απελευθέρωση της βίζας και στην επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ.

Σε δηλώσεις της στο γερμανικό Κοινοβούλιο η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά στην Κύπρο προτού υπάρξει συμφωνία για άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων για την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Οι ευρωπαϊκοί όροι για την απελευθέρωση της βίζας προς την Τουρκία δεν θα αλλάξουν, υπογράμμισε, προσθέτοντας όμως ότι είναι απολύτως κατανοητό το τουρκικό αίτημα περισσότερων κεφαλαίων για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Το κλείσιμο του διαδρόμου των Βαλκανίων έχει δημιουργήσει μια δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα, που θα πρέπει να προβληματίζει ολόκληρη την Ευρώπη, δήλωσε, επίσης, η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Η κ. Μέρκελ μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο μια μέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής, προειδοποίησε ότι κανείς δεν θα πρέπει να “απατάται” από την μικρότερη εισροή προσφύγων στη Γερμανία λόγω του κλεισίματος των συνόρων σε Αυστρία και άλλες χώρες.

«Η πρόσφατη μείωση των ροών που δέχονται η Γερμανία και άλλες χώρες-μέλη είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι η άλλη πλευρά και πρέπει να μας ανησυχεί όλους γιατί δεν είναι χωρίς συνέπειες για όλους εμάς στην Ευρώπη», υπογράμμισε η καγκελάριος.

Παράλληλα, τόνισε ότι μετά τη συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία θα πρέπει να ακολουθήσει μια συμφωνία των χωρών της ΕΕ για την αποδοχή προσφύγων.