Μαγειρεύουν εκλογές στο Μαξίμου. Ποιος κορυφαίος υπουργός τάσσεται υπερ. Ποιος αντιδρά.

Του Κώστα Πασίση
Εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας, από στενούς του συνεργάτες, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει βασικός παίχτης στο πολιτικό σκηνικό, που σήμερα είναι ιδιαίτερα ρευστό. Ο πρωθυπουργός μέχρι στιγμής ακούει, χωρίς όμως να εξωτερικεύει τις σκέψεις του.

Βασικός υποστηρικτής της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία είναι ο υπουργός Επικρατείας και δεξί χέρι του Πρωθυπουργού Νίκος Παππάς ο οποίος θεωρεί επιβεβλημένες τις εκλογές στην παρούσα φάση. Αντίθετος εμφανίζεται ο έτερος στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ο Νίκος Παππάς στις συσκέψεις του με τον Πρωθυπουργό παραθέτει δυο βασικά επιχειρήματα για να στηρίξει την εισήγηση του στον Πρωθυπουργό.

nikos-pappas-apo-twitter2Πρώτον. Πιστεύει ότι αν οι εκλογές δεν γίνουν αυτή τη περίοδο, θα χαθεί πολύτιμος χρόνος και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ θα υποχωρήσουν και ενδεχομένως να πέσουν κάτω από το 30%.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το μνημόνιο είναι ιδιαίτερα «τοξικό» για όλα τα κόμματα, καθώς όπως λέει «όποιος το χειρίστηκε δεν άντεξε περισσότερο από δύο χρόνια».

Ο υπουργός Επικρατείας μάλιστα θέτει και άλλη μια παράμετρο. Την πιθανή ανασύνθεση της κεντροαριστεράς, καθώς ήδη στο παρασκήνιο έχουν ξεκινήσει οι σχετικές συζητήσεις. Αν αυτό το εγχείρημα έχει αίσιο τέλος, υποστηρίζει ο κ. Παππάς, ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να βγει τρίτος στην εκλογική αναμέτρηση και εκ των πραγμάτων να έχει περιορισμένο ρόλο στο μετεκλογικό σκηνικό

Δεύτερον. Εμφανίζεται εξαιρετικά επιφυλακτικός και με την επιτυχή αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, από τους δανειστές. Αυτό είναι ένας επιπλέον λόγος για να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, λέει στους στενούς συνεργάτες του αλλά και στον Πρωθυπουργό, προκειμένου να τον πείσει για την αναγκαιότητα αυτής της πολιτικής κίνησης.
Ο Νίκος Παππάς μάλιστα με αφορμή τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει για τις τηλεοπτικές άδειες, πιστεύει ότι είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει σε εκλογές, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τη διαπλοκή και τους μεγαλοκαναλάρχες μια για πάντα.
Το επιχείρημα είναι απλό: «Η διαπλοκή μας κτυπά πισώπλατα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήλθε στην εξουσία για να βάλει τάξη και να βοηθήσει τις οικονομικά αδύναμες ομάδες και αυτό το κατεστημένο δεν το θέλει».

flampoyrarisΑπό την άλλη πλευρά ο Αλέκος Φλαμπουράρης πιστεύει ότι αν οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα σε εκλογές, το κόμμα θα χάσει και ο Τσίπρας θα έχει την τύχη του Καραμανλή. Επιπλέον φοβάται ότι η πιθανή εκλογική ήττα θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, σε εσωκομματικό επίπεδο την επομένη των εκλογών.

Παράλληλα υποστηρίζει ότι αν περάσει το ασφαλιστικό από τη Βουλή, η κυβέρνηση θα πάρει βαθιές ανάσες και θα μπορέσει να ανακάμψει, εφόσον ενεργοποιηθεί και το παράλληλο πρόγραμμα που διαφημίζεται από τα κυβερνητικά στελέχη.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ζυγίζει τις δυο αντικρουόμενες απόψεις, αλλά δεν αποκαλύπτει τις σκέψεις του. Ωστόσο η εντολή που έχει δοθεί στο υπουργείο Εσωτερικών για επεξεργασία νέου εκλογικού νόμου, επι το αναλογικότερο αλλά και το άρωμα εκλογών που έχουν οι τελευταίες ομιλίες του Πρωθυπουργού, δείχνουν ότι το Μαξίμου σκέπτεται το ενδεχόμενο του εκλογικού αιφνιδιασμού, συνυπολογίζοντας ότι κανένα από τα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν είναι έτοιμο για εκλογές.