Λέσβος: «Αλληλέγγυοι» έπεσαν στη θάλασσα για να εμποδίσουν επαναπροωθήσεις

Σκηνές έντασης το πρωί της Παρασκευής στο Λιμάνι της Λέσβου όπου εν μέσω μέσω διαμαρτυριών από αλληλέγγυους, ξεκίνησε η διαδικασία για την επαναπροώθηση κι άλλων προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία.

Γύρω στις 8 το πρωί κι ενώ περίπου 50 μετανάστες από το hot spot της Μόριας είχαν επιβιβαστεί σε πλοίο της εταιρείας “Τουργιόλ”, κάποιοι από τους αλληλέγγυους που είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι της Λέσβου, έπεσαν στη θάλασσα, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τη μεταφορά. Στο σημείο έσπευσε σκάφος του λιμενικού που απομάκρυνε τους αλληλέγγυους, ενώ συνεχίζεται η διαμαρτυρία των υπόλοιπων στο λιμάνι.

Αργότερα, με το πλοίο “Ναζλί Ζαλέ”, τύπου καταμαράν, της εταιρείας “Ζαλέμ Τουρ” θα μεταφερθούν 100 μετανάστες προερχόμενοι από την Κω και τη Σάμο, οι οποίοι και θα φτάσουν στη Λέσβο, με το πλοίο “Τέρα Tζετ”.

allileggyoi2

Όπως έγινε και στις επαναπροωθήσεις της προηγούμενης Δευτέρας, τους μετανάστες συνοδεύουν ισάριθμοι αστυνομικοί της Frontex.

Στα πλοία θα επιβιβαστούν, επίσης, και ομάδες ανδρών υπηρεσίας αποκατάστασης τάξης για να αντιμετωπίσουν τυχόν απρόοπτα στη διάρκεια του ταξιδιού προς το λιμάνι του Δικελί.

Οι μετανάστες θα παραδοθούν στις τουρκικές αρχές στο λιμάνι της πόλης Δικελί απέναντι από τη Λέσβο.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ερντογάν διεμήνυσε προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι ο ίδιος δεν θα εφαρμόσει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες αν η ΕΕ εξακολουθεί να μην υλοποιεί της δεσμεύσεις της, αναφερόμενος σαφώς στη χρηματική ροή των 6 δις προς τη χώρα του.