Λαγκάρντ: Να ανοίξει τώρα το θέμα του ελληνικού χρέους

Την αναθεώρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2018, καθώς θεωρείται μη ρεαλιστικός και να ξεκινήσει άμεσα διάλογος για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, ζητά η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με επιστολή της προς όλους υπουργούς της Ευρωζώνης. Τη σχετική επιστολή έφερε στη δημοσιότητα η Financial Times.

Στην επιστολή της αναφέρει συγκεκριμένα πως «πιστεύουμε ότι τα μέτρα, η αναδιάρθρωση του χρέους και η χρηματοδότηση θα πρέπει να συζητηθούν ταυτόχρονα» και προσθέτει πως «για να στηρίξουμε την Ελλάδα με ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ, είναι σημαντικό ότι η χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους στην Ελλάδα βασίζονται σε δημοσιονομικούς στόχους που είναι ρεαλιστικοί, επειδή υποστηρίζονται από αξιόπιστα μέτρα για την επίτευξή τους».

Η κ. Λαγκάρντ – σύμφωνα με το δημοσίευμα – θέλει να τονίσει ότι το ΔΝΤ δεν είναι ο «κακός» της Τρόικας καθώς εξηγεί ότι το Ταμείο είναι αυτό που θέλει λιγότερη λιτότητα, υποστηρίζοντας ότι οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3.5% μέχρι το 2018 είναι μη ρεαλιστικοί.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως «είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί, ώστε να σταματήσουν οι αβάσιμοι ισχυρισμοί ότι το ΔΝΤ είναι ανελαστικό, ζητώντας περιττά νέα φορολογικά μέτρα και – κατά συνέπεια – προκαλώντας μια καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις και την εκταμίευση κεφαλαίων που χρειάζεται επειγόντως η Ελλάδα»..

Την στιγμή που έχουν συμφωνηθεί μέτρα ύψους 5,4 δισ που θα έφερναν αποτέλεσμα, κατά το ΔΝΤ, 1.5 % πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 (οι Ευρωπαίοι εταίροι υποστηρίζουν ότι τα μέτρα αυτό θα φέρουν 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα) η κα Λαγκάρντ παροτρύνει τους υπουργούς Οικονομικών να μειωθούν ο στόχοι στο 1,5%.

«Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επίτευξη αυτού του υψηλού στόχου θα είναι όχι μόνο πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, αλλά πιθανώς αντιπαραγωγική» γράφει στην επιστολή της η επικεφαλής του Ταμείου.

«Δεν πιστεύουμε ότι θα είναι δυνατό να επιτευχθεί ένα 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα, βασιζόμενο σε αύξηση ήδη υψηλών φόρων που επιβάλλονται σε μια στενή (φορολογική) βάση, την περικοπή υπερβολικά έκτακτων δαπανών, και περιλαμβάνοντας έκτακτα μέτρα, όπως έχει προταθεί τις προηγούμενες εβδομάδες».

Για την κα Λαγκάρντ, ο μηχανισμός που προτείνει η Αθήνα με περικοπές σε όλους τους τομείς δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει.
«Δυστυχώς, ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης που η Ελλάδα έχει προτείνει δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις», σημειώνει ακόμη και προσθέτει: «Με βάση την προηγούμενη εμπειρία, τέτοια μέτρα δεν είναι πολύ αξιόπιστα, αλλά είναι επίσης ανεπιθύμητα, καθώς ενισχύουν την αβεβαιότητα και αδυνατούν να επιλύσουν τις υποκείμενες ανισορροπίες».