Κρυφοί θάλαμοι βρέθηκαν στον τάφο του Τουταγχαμών

Σε ανακοίνωση έκπληξη προέβη σήμερα το Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, λέγοντας πως πιθανότατα εντοπίστηκαν δύο κρυμμένοι θάλαμοι πίσω από τους τοίχους του τάφου του Τουταγχαμών κάνοντας λόγο για προκαταρκτικά αποτελέσματα ανάλυσης που έγινε με σύγχρονα ραντάρ.

Αυτή η ανακάλυψη ενισχύει την άποψη του Βρετανού αρχαιολόγου και αιγυπτιολόγου Νίκολας Ριβς, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι ίσως πρόκειται για τον ηλικίας 3.300 και πλέον ετών τάφο της βασίλισσας Νεφερτίτης.

Ο αιγύπτιος υπουργός Αρχαιοτήτων Μαμντούχ αλ-Νταμάτι κλίνει μάλλον προς την εκδοχή ο τάφος να ανήκει σε άλλη σύζυγο του Φαραώ Ακενατών, πατέρα του Τουταγχαμών.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας μελέτης με ραντάρ που διεξήχθη από τον Ιάπωνα ειδικό Χιροκάτσου Βατανάμπε αποκαλύπτουν ότι “είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν δύο θάλαμοι κρυμμένοι πίσω από τον τάφο του Τουταγχαμών“, δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο. “Υπάρχουν κενοί χώροι” πίσω από δύο τοίχους “αλλά όχι εντελώς κενοί, περιέχουν οργανικά και μεταλλικά υλικά”.

Σε αντίθεση με τις νεκροπόλεις άλλων φαραώ οι οποίες σχεδόν στο σύνολό τους λεηλατήθηκαν, αυτή του Τουταγχαμών, που ανακαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ, βρέθηκε ασύλητη, με περισσότερα από 5.000 άθικτα αντικείμενα ηλικίας 3.300 ετών, μεγάλο μέρος των οποίων είναι φτιαγμένα από ατόφιο χρυσάφι.

Ο Ακενατών ήταν ο πατέρας του Τουταγχαμών. Η καλλονή Νεφερτίτη ήταν η κύρια σύζυγός του, αλλά δεν ήταν η μητέρα του Τουταγχαμών. Αυτή άσκησε μεγάλη επιρροή κατά τη διάρκεια της βασιλείας του συζύγου της. Η προτομή της που βρέθηκε στα ερείπια της κατοικίας του γλύπτη Τούθμωσι στην Αίγυπτο βρίσκεται στο Neues Museum του Βερολίνου και σχηματίζονται καθημερινά ουρές στο μουσείο για να την θαυμάσουν.

Tafoi

Tafos

Taf