H περίεργη πρόσληψη της Google

Φαίνεται πως η Google προτίμησε να εφαρμόσει την παροιμία που λέει: «καλύτερα τα ταραγμένα νερά από τα στάσιμα» και προσέλαβε ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πρόσωπα του διαδικτύου. Τα αποτελέσματα λοιπόν ήταν άμεσα. Όλο το διαδίκτυο ασχολείται με την πρόσληψη αυτή.

Ο ιδρυτής του 4chan, Christopher Poole θα αναλάβει υψηλόβαθμη θέση, πιθανότατα στην ομάδα του Google+. Ποιος είναι όμως αυτός ο νεαρός επιχειρηματίας και ποια τα έργα του. Το 4chan δημιουργήθηκε την 1η Οκτωβρίου του 2003 και από τότε, έχει περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο μοναδικούς επισκέπτες. Ο ιδρυτής του, Christopher Poole, παρότι είχε ως στόχο να φτιάξει ένα χώρο συζητήσεων για τους φαν των ιαπωνικών κινουμένων σχεδίων, κατάφερε να φτιάξει μια από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές κοινότητες, αλλά αυτό δεν είναι το… μεγαλύτερο του επίτευγμα. Στο site αυτό ο καθένας μπορεί να ανεβάσει ό,τι θέλει, δίχως περιορισμούς και με πλήρη ανωνυμία.

Το 4chan είναι με διαφορά η πιο «σκοτεινή» γωνιά στην επιφάνεια του διαδικτύου. Ισως η μόνη που, παρά το αμφιλεγόμενο περιεχόμενο της, βρίσκεται… στην κορυφή του παγόβουνου, αντί να είναι κρυμμένη στα βάθη του DeepWeb. Γυμνές φωτογραφίες και βίντεο από άτομα ανεξαιρέτου ηλικίας, εικόνες ωμής βίας, ναρκωτικά και αρκετά ακόμα πράγματα που θεωρητικά δεν θα έπρεπε να είναι προσβάσιμα στον καθένα, βρίσκονται μαζεμένα σε αυτό το site, που πριν έναν χρόνο βρισκόταν στις 700 ιστοσελίδες με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο κόσμο.

Το νέο για την πρόσληψη έκανε γνωστό ο ιδικτήτης του 4chan μέσα από το προσωπικό του blog: «Σήμερα είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι εντάχθηκα στην οικογένεια της Google. Οι συναντήσεις μου με νυν και πρώην μέλη της εταιρίας, με έκαναν να εκτιμήσω την ευφυΐα, το πάθος και τον ενθουσιασμό των ανθρώπων της. Είμαι εντυπωσιασμένος από τους στόχους της Google, η οποία ενώνει τους πιο ταλαντούχους ανθρώπους ώστε να αντιμετωπίσει κάποια από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Μετά από 12 χρόνια δουλειάς πάνω σε online κοινότητες, νιώθω ανυπόμονος να εργαστώ για αυτή την απίθανη εταιρία» ήταν τα λόγια του ιδρυτή του 4chan, που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στα social media.

Οι άνθρωποι της Google είναι επίσης ενθουσιασμένοι και αυτό αποδεικνύεται από την αντίδραση του διευθυντή του Google+, Bradley Horowitz ο οποίος σε δημοσίευση του μέσα από το Google+ έγραψε: «Μπορεί κάποιοι από εσάς να έχουν ήδη δει την δημοσίευση του Chris Poole. Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος που είναι μαζί μας, στην Google. Καλώς ήρθες Chris». Λογική αντίδραση, καθώς πρόκειται για έναν από τους πιο έμπειρους και πιο ταλαντούχους ανθρώπους στην δημιουργία και διαχείριση μεγάλων online κοινοτήτων. Ο Christopher Poole το 2008 ανακηρύχθηκε, μετά από μεγάλη ψηφοφορία των Times, ως ο πιο σημαντικός άνθρωπος του πλανήτη!
Παρόλα αυτά, πολλοί αποδοκιμάζουν την πρόσληψη του συγκεκριμένου ατόμου, που έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο επιφανείς «παράνομους» του διαδικτύου. «Η Google πήρε τον ιδρυτή του παράνομου site 4chan, για να αναγεννήσει το Google+» γράφει η γνωστή ιστοσελίδα Mashable. Ο Poole έχει κατηγορηθεί ακόμα και για σύνδεση του με τους Anonymous, αφού το 4chan ήταν το μέρος όπου πρωτοσυστάθηκε η γνωστή-άγνωστη ομάδα χάκερ.

Σε τι αποσκοπεί η Google με την πρόσληψη ενός τόσο πολυσυζητημένου και αμφιλεγόμενου ατόμου; Η απάντηση πιθανότατα είναι πιο «αθώα» από ό,τι πιστεύουν οι δύσπιστοι στα social media. Απλώς η Google θέλει να ενισχύσει το πρόγραμμα κοινωνικής δικτύωσης της, το οποίο το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε συνεχή πτώση. Και φαίνεται πως για να το επαναφέρει, είναι διατεθειμένη να κάνει ακόμα και μια τόσο αμφιλεγόμενη πρόσληψη.