Η Πάρος στο επίκεντρο του κινηματογραφικού τουρισμού

Τα γυρίσματα της νέας σειράς «One Day», που αναμένεται να έχει εκατομμύρια προβολές στο Netflix σε παγκόσμιο επίπεδο, θα γίνουν στο νησί από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου.

 

Γράφει ο Φώτης Καρύδας

Τα τελευταία χρόνια πολλές είναι οι κινηματογραφικές παραγωγές που επιλέγουν την Πάρο. Πρόσφατο παράδειγμα και σημαντικότερο, η νέα παραγωγή του Netflix, με τίτλο «One Day». Η σειρά αυτή βασίζεται στο μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Νίκολς, που κυκλοφόρησε το 2009, έγινε bestseller και στη συνέχεια ταινία με πρωταγωνίστρια τη διεθνούς φήμης Αν Χάθαγουεϊ. Η ταινία μάλιστα σημείωσε τεράστια εισπρακτική επιτυχία και θεωρείται μία από τις καλύτερες της προηγούμενης δεκαετίας. Τα γυρίσματα της νέας σειράς θα γίνουν στο νησί από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg, όσο πιο επιτυχημένη είναι εισπρακτικά μία κινηματογραφική ταινία ή σειρά τόσο πιο ωφελημένο αποδεικνύεται και το μέρος που γυρίστηκε. Έτσι, ο κινηματογραφικός τουρισμός είναι ένα φαινόμενο που έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον, λόγω της αποδοτικότητας αλλά και της στόχευσης σε ένα κοινό που δύσκολα η συμβατική διαφήμιση μπορεί να προσελκύσει.

Τα οφέλη από το συγκεκριμένο project αναμένεται να είναι σημαντικά τόσο για το νησί της Πάρου όσο και για τη χώρα μας ευρύτερα. Χαρακτηριστικά, η σειρά αυτή αναμένεται να έχει εκατομμύρια προβολές στην πλατφόρμα του Netflix σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλος αυτός ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να δει και να θαυμάσει τη φυσική ομορφιά των τοπίων της Πάρου, την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τις παραλίες.

Κατ’ επέκταση, οι θεατές συχνά παρατείνουν την εμπειρία που έζησαν παρακολουθώντας τη σειρά μέσω της δραστηριότητάς τους στα κοινωνικά δίκτυα, κάτι που βελτιώνει σημαντικά την εικόνα και τη φήμη του τόπου γυρισμάτων. Έτσι, αυτή η σημαντική προβολή του νησιού σε παγκόσμιο επίπεδο θα φέρει σίγουρα περισσότερους τουρίστες στη χώρα μας και στο νησί ειδικότερα.

Περίπου τρία χρόνια μετά τη λειτουργία του στην πράξη, το πρόγραμμα προσέλκυσης οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα κερδίζει το έδαφος και την αναγνωρισιμότητα που επιδιώκει, ως ένα από τα αποτελεσματικότερα αναπτυξιακά προγράμματα της πρόσφατης ελληνικής οικονομικής πολιτικής.

O ΕΚΟΜΕ ειδικότερα, τρέχοντας τα προγράμματα cash rebate που προβλέπουν την επιστροφή έως και 40% των επιλέξιμων δαπανών σε όσους πραγματοποιούν κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα, αλλά και το πρόγραμμα tax relief, που προβλέπει φορολογική απαλλαγή ύψους 30% για επενδύσεις σε εγχώριες παραγωγές, έχει κάνει τη διαφορά. Με αυτόν τον τρόπο αλλά και με την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, η Ελλάδα έχει καταφέρει να προσελκύσει εκατοντάδες σημαντικές παραγωγές που αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ επένδυσης τον χρόνο.

Μέσα σε έναν αντικειμενικά πολύ ανταγωνιστικό χώρο, αυτόν της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας, η χώρα μας είναι έτοιμη να πρωταγωνιστήσει! Αυτή η σημαντική επιτυχία θα φέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο για τον κλάδο του τουρισμού όσο και για την εθνική οικονομία ευρύτερα.

SHARE