Η διαπλοκή το νέο πεδίο σύγκρουσης Τσίπρα – Μητσοτάκη

«Καυτή» αναμένεται να είναι η σημερινή συζήτηση στη Βουλή για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, αν πιστέψουμε τις κυβερνητικές διαρροές ότι θα δοθούν στοιχεία που θα εμπλέκουν πολιτικά πρόσωπα από την αξιωματική αντιπολίτευση. Την ίδια στιγμή, η Συγγρού σηκώνει το γάντι και δηλώνει ότι τα περιμένει για να απαντήσει αναλόγως.

Η κυβέρνηση επενδύει πολλά στη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, την οποία ζήτησε ο πρωθυπουργός προ ημερών. Έτσι κι αλλιώς θα είναι μία «σύγκρουση κορυφής» και ένα σοβαρό τεστ για το πώς διαμορφώνεται το σκηνικό ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Αφετέρου θα είναι και ένα τεστ συνοχής για τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, που έχουν ήδη συντονιστεί για τη συζήτηση αυτή, μετά την κρίση που ξέσπασε με αφορμή την υπόθεση Μουζάλα.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να αξιοποιήσει το θέμα της διαπλοκής για να επιβεβαιώσει, όπως προσδοκά, το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα», στην πιο δύσκολη ίσως στιγμή στην πορεία της: ακριβώς λίγο πριν υπογράψει τη συμφωνία με την τρόικα για ένα νέο πακέτο σκληρών μέτρων και με το προσφυγικό να δοκιμάζει τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε ότι ο κ. Τσίπρας θα περιγράψει όσο γίνεται πιο αποκαλυπτικά και πιστά το λεγόμενο σύστημα διαπλοκής, «που δεν είναι τίποτε άλλο από το χρεωκοπημένο σύστημα εξουσίας που είχε στηθεί επί χρόνια στην Ελλάδα με τη συνέργεια πολιτικών και οικονομικο-εκδοτικών παραγόντων, τη χρησιμοποίηση των τραπεζών και την εξουδετέρωση της Δικαιοσύνης για να μένει στο απυρόβλητο».

Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθούν οι «λίστες», που κατά την κυβέρνηση έμειναν στα συρτάρια ή «χάθηκαν» σε «στικάκια, χαριστικές τροπολογίες ή ρυθμίσεις απαλλαγής από ευθύνες», ενώ θα γίνει αναφορά από τον πρωθυπουργό σε «υποθέσεις που σκανδάλισαν την κοινή γνώμη ή ζημίωσαν το Δημόσιο και κουκουλώθηκαν».