Η Αλβανία θεωρεί ότι είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στα Βαλκάνια στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και ζητάει μεγαλύτερη βοήθεια.

Του Νίκου Αθηναίου

Ενόψει της επίσκεψής του Προέδρου της Αλβανικής Βουλής και προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος κ. Ιλίρ Μέτα στην Ουάσιγκτον αυτόν το μήνα, το αμερικανικό συντηρητικό περιοδικό κύρους National Review δημοσιεύει συνέντευξη του κ Μέτα που υπογράφει ο κ. Αριέλ Κοέν, πολιτικός επιστήμονας και ανώτερο στέλεχος του σημαντικού ιδρύματος μελετών και αναλύσεων Atlantic Council, στην οποία εκθειάζει με μάλλον υπερβολικό τρόπο και σχετικές ανακρίβειες το ρόλο της Αλβανίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, στην προσπάθειά του να πείσει ότι η Αλβανία μπορεί και πρέπει να γίνει το ανάχωμα της Δύσης κατά των τρομοκρατών.

Λέγει μεταξύ άλλων ο κ. Μέτα: « Αν και τα σύνορα της Αλβανίας που είναι όλο βουνά αποτελούν εμπόδιο για τους πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να κατακλύσουν τη χώρα, [εντούτοις] είναι θέμα μόνο χρόνου πριν οι επικεφαλής των εγκληματιών, οι διακινητές ανθρώπων και ναρκωτικών, οι έμποροι όπλων και οι τρομοκράτες βρεθούν όλοι μαζί στον ίδιο χώρο.

Κάτι τέτοιο θα ήταν απίστευτα αποσταθεροποιητικό για την περιοχή των Βαλκανίων και θα οδηγούσε σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Ευρώπης». «Είναι δύσκολο να επιβεβαιώσει κάποιος αν όσοι προέρχονται από ζώνες πολέμου και ζητούν άσυλο είναι πραγματικά αυτό που λένε ότι είναι, ή αν έχουν δεσμούς με τρομοκρατικές ομάδες».

«Πρόσφυγες και τρομοκρατία είναι δύο θέματα που συχνά διαπλέκονται στα Βαλκάνια. Οι Ισλαμιστές τρομοκράτες είναι αποφασισμένοι να διεισδύσουν σε προσφυγικές ροές ώστε να μπουν στην Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων. Εξτρεμιστές διασχίζουν τα σύνορα πριν φθάσουν οι πληροφορίες που θα τους σταμάταγαν. Διάφορες βαλκανικές χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρά νομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια στην προσπάθειά τους να μοιραστούν πληροφορίες».

Ο κ. Κοέν, από την πλευρά του, παροτρύνει τον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα να δώσει «μεγαλύτερη προσοχή στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στα Αλβανία αν θέλει να διατηρήσει την Ευρώπη σταθερή και τον κατακλυσμό των προσφύγων υπό έλεγχο». Και αυτό γιατί, εξηγεί, ένα εκατομμύριο πρόσφυγες όχι μόνο από τη Συρία και το Ιράκ αλλά και από το Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντές, την Ερυθρέα, τη Λιβύη, το Νότιο Σουδάν και την Υεμένη «έφθασαν στις ακτές της Ευρώπης, πολλοί δε από αυτούς στα Βαλκάνια. Κυριολεκτικά πέρασαν με τα πόδια προς τα βόρεια της Ελλάδας, και από Αλβανία, Σερβία, και την ΠΓΔΜ.

Μια τέτοια μετανάστευση έπνιξε μικρές χώρες, ιδιαίτερα αυτές που δεν είναι ακόμα μέλη της ΕΕ. Οι θεσμικές ικανότητες των χωρών αυτών είναι περιορισμένες και η κρίση αυτή έθεσε σε δοκιμασία ολόκληρο τον κοινωνικό τους ιστό».

Οι ΗΠΑ, συνεχίζει ο κ. Κοέν, «δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχνά τους φίλους της. Αν και μικρές σε μέγεθος, η γεωγραφική τους θέση και ο ρόλος τους στον έλεγχο μιας σημαντικότατης μετανάστευσης που απειλεί την Ευρώπη, καθώς επίσης και ο κεντρικός τους ρόλος στα Βαλκάνια έχουν πολύ μεγάλη σημασία για να τις αγνοεί κανείς. Η Αλβανία απέδειξε τη φιλία της στην Αμερική. Τώρα ήρθε η ώρα οι ΗΠΑ να σταθεί δίπλα στη φίλη της σε μια δύσκολη στιγμή».

[Το δημοσίευμα του National Review εδώ: http://nationalinterest.org/feature/key-balkan-ally-needs-americas-help-15645 ]]

Ως γνωστόν, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κ. Τζον Κέρι επισκέφθηκε την Αλβανία τον περασμένο Φεβρουάριο, και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, «ανώτερη πηγή» του αμερικανικού υπουργείου είχε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους για το ταξίδι αυτό, κατά τη διάρκεια της οποίας τόνισε ότι η Αλβανία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά όχι ακόμα της ΕΕ, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, βοηθάει τη συμμαχική προσπάθεια στο Αφγανιστάν και στέλνει Αλβανούς να πολεμήσουν στη Συρία και το Ιράκ. Ακόμα, Αλβανοί που επιστρέφουν στη χώρα τους με εμπειρία από τον πόλεμο κατά του ΙΚ επιτελούν κοινωνικό έργο μεταξύ διαφόρων κοινοτήτων, γονέων, εκπαιδευτικών, μελών της δίωξης εγκλήματος, και άλλους για τη δημιουργία κυρίως καλύτερων νέων ανθρώπων.

Η «πηγή» είπε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με την Αλβανία στους τομείς αυτούς, αλλά η μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα είναι «ο δρόμος για την ΕΕ», και συγκεκριμένα «με όρους ανάπτυξης τα σταθερά προβλήματα του εγκλήματος, της διαφθοράς και [της ανυπαρξίας] του κράτους δικαίου». Η ίδια πηγή είχε τη γνώμη ότι η Αλβανία πραγματοποιεί πρόοδο και σε αυτούς τους τομείς με ιδιαίτερη προσπάθεια στο χώρος της «εγκληματικότητας στην πολιτική ζωή».
[Η ενημέρωση της «ανώτερης πηγής» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εδώ: http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2016/02/252492.htm ]