Γεροβασίλη: Η Ευρώπη πρέπει να αντισταθεί στο φόβο

«Οι λαοί της Ευρώπης θα πρέπει να αντισταθούν. Η Ευρώπη θα πρέπει να αντισταθεί στο φόβο και να απαντήσει με τις αξίες της αλληλεγγύης και της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων».Αυτό τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στο αιματηρό χτύπημα των Βρυξελλών.

«Η απάντηση σήμερα, εν μέσω προσφυγικής και οικονομικής κρίσης, πρέπει να είναι περισσότερη συνεργασία, περισσότερη Δημοκρατία, περισσότερη Ευρώπη. Κλείνοντας τα σύνορα, κλείνουμε μέσα και τον εχθρό μας», επεσήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ALPHA 989.

«Είναι προφανές ότι κάτι δεν πήγε καλά. Πρέπει να κάνουμε την παραδοχή ότι είναι μια δύσκολα αντιμετωπίσιμη κατάσταση, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν άνθρωποι αποφασισμένοι να πεθάνουν», είπε η κ. Γεροβασίλη για τα μέτρα ασφαλείας και χαρακτήρισε «απαραίτητο να υπάρξει περισσότερη συνεργασία σε επίπεδο ασφάλειας και ένα από τα κλειδιά είναι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών των ευρωπαϊκών κρατών».

Αναφερόμενη στην εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας για το προσφυγικό, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι «τώρα, μετά και το τρομοκρατικό χτύπημα, είναι απαραίτητο, περισσότερο από ποτέ, να εφαρμοστεί η συμφωνία» γιατί συνιστά κίνδυνο για την Ευρώπη η μη εφαρμογή της συμφωνίας.

«Με την συμφωνία φτιάχνεται μια νόμιμη οδός για τους πρόσφυγες. Η μη εφαρμογή της σημαίνει κλειστά σύνορα, ανεξέλεγκτοι διακινητές, ανεξέλεγκτες ροές, ανθρωπιστική κρίση, και τελικά επιπτώσεις και στην ασφάλεια, δηλαδή διόγκωση των προβλημάτων», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί στην κατεύθυνση της εφαρμογής της συμφωνίας. «Κλειδί για την επιτυχίας της είναι η μείωση των ροών από την πλευρά της Τουρκίας και η ταχύτητα της εξέτασης των αιτημάτων ασύλων. Εμείς εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ερωτηθείσα για την κατάσταση στην Ειδομένη, ανέφερε πως όσο οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί συνειδητοποιούν ότι τα σύνορα δεν θα ανοίξουν, απελπίζονται και αυτό δημιουργεί περισσότερες εντάσεις.

«Αυτό κάνει ακόμα ποιο δύσκολη μια ομολογουμένως δύσκολα διαχωρίσιμη κατάσταση. Προσπαθούμε να τους πείσουμε να μετακινηθούν προς τα κέντρα φιλοξενίας όπου θα έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Προσπαθούμε να τους πείσουμε ότι η παραμονή τους εκεί είναι αδιέξοδη. Αντιλαμβανόμαστε ωστόσο ότι πρόκειται για κυνηγημένους ανθρώπους, θύματα των ιδίων που κάνουν τα τρομοκρατικά χτυπήματα», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως οι όποιες διαφορετικές γνώμες διατυπώνονται ως προς τη διαχείριση της κατάστασης στην Ειδομένη είναι ελάσσονος σημασίας. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη και δεν είναι ώρα αντιπαραθέσεων για το ποιος κάνει τι. Από επικοινωνία με τους αρμόδιους, υπάρχει η πληροφόρηση ότι και σήμερα θα καλυφθούν ανάγκες με την συνεισφορά του στρατού. Επαναδραστηριοποιούνται επίσης και οι ΜΚΟ», είπε η κ. Γεροβασίλη.