Γαλακτοκομικά και κρέας μειώνουν το προσδόκιμο ζωής

Δυο νέες έρευνες του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συχνή κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών στη μέση ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του προσδόκιμου ζωής.

Στις έρευνες οι ειδικοί εξέτασαν στοιχεία από 6.800 μεσήλικες και μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες από τις Η.Π.Α. Διαπίστωσαν ότι οι μεσήλικες που κατανάλωναν περισσότερο από το 20% των θερμίδων τους από ζωικές πρωτεΐνες – κυρίως κρέας και γαλακτοκομικά – είχαν τέσσερις φορές αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο ή διαβήτη. Επίσης ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μέσα στα επόμενα 18 χρόνια ήταν διπλάσιος συγκριτικά με όσους ακολουθούσαν μια διατροφή με λίγες πρωτεΐνες. Τα ευρήματα και των δυο ερευνών δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Cell Metabolism.

Ακόμη και οι μεσήλικες με μέτρια κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης είχαν τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο σύμφωνα με τους ερευνητές. Από την άλλη μεριά ο κίνδυνος ήταν πολύ χαμηλότερος ή ανύπαρκτος για τους 50άρηδες που κατανάλωναν μια διατροφή πλούσια σε φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες. Τα ευρήματα των ερευνών καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή με πολλές ζωικές πρωτεΐνες είναι σχεδόν τόσο επιβαρυντική για την υγεία όσο το κάπνισμα.

Από την άλλη όπως μας εξηγεί η Eileen Crimmins μία εκ των ερευνητών: «Η έρευνες δείχνουν ότι μια χαμηλή σε ζωική πρωτεΐνη διατροφή στη μέση ηλικία είναι χρήσιμη για την πρόληψη του καρκίνου και της συνολικής θνησιμότητας». Λογικό αν αναλογισθεί κανείς πως η φυσιολογία μας είναι κατά 95% χορτοφαγική και μόλις κατά 5% σαρκοφαγική. Το μεγάλο μήκος των εντέρων, η έλλειψη κοπτήρων οδόντων, το μικρό μέγεθος της χολής και το ότι από τον απόλυτα χορτοφαγικό γορίλα διαφέρουμε μόνο κατά ένα γονίδιο, δεν αφήνει περιθώρια για άλλες θεωρίες.