Φερχόφσταντ: Δίνουμε τα κλειδιά στης Ευρώπης στην Τουρκία

Με τον πιο σκληρό, ίσως όμως και ρεαλιστικό τρόπο, σχολίασε το ενδεχόμενο συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για την προσφυγική κρίση ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Γκι Φερχόφσταντ, σημειώνοντας στη διάρκεια συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Εξάγουμε τα προβλήματά μας και δίνουμε τα κλειδιά της Ευρώπης στην Τουρκία».

Ο κ. Φερχόφσταντ τόνισε πως πρόκειται για μια προβληματική συμφωνία γιατί μιλάει για συλλογική απώθηση ατόμων, κάτι που απαγορεύεται από τη Σύμβαση της Γενεύης:
Με βάση την ανταλλαγή «έναν προς έναν», (δηλαδή την επανεγκατάσταση ενός Σύρου από την Τουρκία προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ για κάθε μετανάστη που η Τουρκία θα δέχεται πίσω), η Ευρώπη μπλοκάρει την συλλογική είσοδο των Σύρων και άλλων ατόμων στην ΕΕ, για τα οποία τελικά θα αποφασίζει η Τουρκία.

«Προφανώς οι Αφγανοί ή οι Κούρδοι, που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος, δεν θα γίνουν δεκτοί στο εν λόγω πρόγραμμα», σημείωσε.

Ένα δεύτερο δεδομένο που επισήμανε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων και για το οποίο δεν έχει γίνει ιδιαίτερη συζήτηση, είναι ότι η Τουρκία δεν έχει επικυρώσει ορισμένα πρωτόκολλα της Σύμβασης της Γενεύης.

«Τελικά δεν δίνει πολιτικό άσυλο στους Σύρους, δίνει μόνο σε πρόσφυγες που προέρχονται από χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης» ανέφερε.
Επίσης, η Τουρκία δεν παρέχει άσυλο σε θύματα εσωτερικών συρράξεων, όπως στην νοτιοανατολική Τουρκία. «Είναι επομένως προβληματικό να αναθέτουμε σε μια χώρα που δεν έχει δεχθεί πλήρως τα πρωτόκολλα της Γενεύης, να κάνει τη δουλειά στη θέση μας» δήλωσε ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων.

Ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσον η συμφωνία θα εξαλείψει τους διακινητές, ενώ και πάλι κλείνοντας την παρέμβασή του στο Ευρωκοινοβούλιο χαρακτήρισε τη συμφωνία προβληματική.