Ερευνες για άντρα με λευκό μπουφάν-Δυο αδέρφια οι καμικάζι

Ανθρωποκυνηγητό στο Βέλγιο για τη σύλληψη ενός τρίτου ατόμου, που συνόδευε τους δύο βομβιστές των φονικών τρομοκρατικών επιθέσεων στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και στο μετρό της πόλης.

Από τις βελγικές αρχές αναγνωρίστηκαν ως οι βομβιστές της αυτοκτονίας, δύο αδέλφια, οι Ιμπραήμ και Καλίντ Ελ-Μπακραουί, ενώ ο τρίτος συνεργός, που κατάφερε να διαφύγει, είναι ο Ναζίμ Λαχράουι, ο οποίος καταζητείται για τις επιθέσεις του Παρισιού και είναι ειδικός στα εκρηκτικά.

Ο άντρας θεωρείται ύποπτος για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, από τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 30 άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 200.

Το απόγευμα της Τρίτης, η βελγική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία, στην οποία φαίνονται τρεις άνδρες – δύο μαυροντυμένοι και ένας με λευκό μπουφάν και καπέλο – να προχωρούν, κρατώντας καρότσια αποσκευών μέσα στο αεροδρόμιο.

Οι δύο εξ αυτών φορούσαν ένα μαύρο γάντι μόνο στο αριστερό τους χέρι και εκεί πιθανότατα είχαν κρύψει τον πυροκροτητή.

Οι δύο αδελφοί Ελ Μπακράουι έχουν ιδιαίτερα βεβαρυμένο ποινικό μητρώο για αδικήματα, όμως δεν είχαν σχέση μέχρι χθες με τρομοκρατία, σύμφωνα με το RTBF.

Ο Λαχράουι είναι ένας 24χρονος συριακής καταγωγής, ο οποίος φέρεται να έφυγε από τη χώρα του τον Φεβρουάριο του 2013 και να ταξίδεψε χρησιμοποιώντας ψεύτικα στοιχεία ως την Ουγγαρία τον Σεπτέμβριο με τον Αμπνεσλάμ. Η αστυνομία έχει επιβεβαιώσει ότι το DNA του βρέθηκε σε διάφορες ζώνες αυτοκτονίας που χρησιμοποιήθηκαν τον Νοέμβριο.

Εφτασαν στο αεροδρόμιο με ταξί

Οι δράστες φέρονται να έφτασαν στο αεροδρόμιο με ταξί και να παρίσταναν τους επιβάτες. Οι βόμβες ήταν τοποθετημένες στις βαλίτσες, ανέφερε, και πυροδοτήθηκαν από τους πυροκροτητές που είχαν στα γάντια τους.

Όπως δήλωσε ο ταξιτζής που τους μετέφερε στο αεροδρόμιο στους αστυνομικούς, αυτό που του έκανε εντύπωση είναι ότι οι δράστες δεν τον άφησαν να τους βοηθήσει να βάλουν τις βαλίτσες στο πορτ μπαγκάζ ή καν να τις αγγίξει.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον άνδρα με το λςυκό μπουφάν να αποχώρησε ήρεμα από το αεροδρόμιο και πριν οι δύο συνεργοί του ενεργοποιήσουν τις βόμβες τους και σκοτώσουν 14 αθώους ανθρώπους.

Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ που μελέτησαν τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας καταλήγουν στο συμπέρασμα αυτό, ότι δηλαδή ο τρίτος άνδρας αποχώρησε «ήρεμα» και βάσει σχεδίου από το αεροδρόμιο, πριν εκραγούν οι βόμβες.

Την ίδια ώρα, όμως, άλλες εκθέσεις υποστηρίζουν ότι ο άνδρας με το καπέλο εγκατέλειψε το αεροδρόμιο αφότου απέτυχε να πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Ο ισχυρισμός αυτός ενισχύεται από το γεγονός ότι, όπως έχει αναφερθεί, οι βελγικές αρχές βρήκαν και εξουδετέρωσαν μια εγκαταλελειμμένη βαλίτσα και ένα γιλέκο αυτοκτονίας που βρέθηκαν στο αεροδρόμιο.

Οι έρευνες συνεχίζονται σε όλο το Βέλγιο ενώ όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία, σε μια κατοικία στη συνοικία Σκάαρμπεκ των Βρυξελλών βρέθηκε ένας εκρηκτικός μηχανισμός που περιείχε καρφιά, διάφορες χημικές ουσίες και ένα λάβαρο του Ισλαμικού Κράτους.