Επιμένουν σε Εξεταστική για Βαρουφάκη και τρίτη ανακεφαλαιοποίηση Μητσοτάκης και ΝΔ

Επιμένει η ΝΔ στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την περίοδο Βαρουφάκη που οδήγησε στο μνημόνιο Τσίπρα.

Το ανακοίνωσε τη Δευτέρα το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκπομπή «στον Ενικό» του Star, αλλά και το σύνολο των βουλευτών της ΝΔ σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσαν για το θέμα.

«Θα μπορούσε η χώρα να προχωρήσει χωρίς νέο μνημόνιο. Το πιστεύω ακράδαντα. Ξέρουμε ποιος φταίει για το ότι έχουμε νέο πρόγραμμα. Ο Βαρουφάκης φταίει. Θα είχαμε βγει από το μνημόνιο τώρα. Αυτή τη χρυσή ευκαιρία ο κ. Τσίπρας την πέταξε στα σκουπίδια. Καταστροφικοί έξι μήνες για την Ελλάδα. Έδωσε τα ηνία της διαπραγμάτευσης σε έναν ανεκδιήγητο υπουργό Οικονομικών. Επιμένουμε στην εξεταστική για την περίοδο του Βαρουφάκη», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στην Ερώτησή τους οι βουλευτές της ΝΔ επιρρίπτουν την αποκλειστική ευθύνη για την αναγκαιότητα αυτής της ανακεφαλαιοποίησης στην πολιτική της κυβέρνησης.

Ο Μάκης Βορίδης καταλογίζει στην κυβέρνηση και δόλο, καθώς όπως επισημαίνει τα όσα αποκάλυψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και ο νυν διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση γνώριζε ότι με τις πολιτικές της οδηγεί στο κλείσιμο των τραπεζών.

«Η κυβέρνηση πελαγοδρομεί, η χώρα παραπαίει με όλα μέτωπα εσωτερικά και εξωτερικά ανοιχτά, οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι αυξάνονται η κοινωνία αγκομαχά» προειδοποίησε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε δε ότι η οικονομία σε μετεωρισμό χειρότερο από τέλος του 2014.

«Η χώρα πρώτο χρόνο κυβέρνησης αριστεράς περιπλανήθηκε βυθιζόμενη – η ΝΔ θα διερευνήσει και θα αναδείξει όλες πτυχές» επισήμανε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών, καθώς καθυστέρησε να φέρει το πλαίσιο και η ανακεφαλαιοποίηση έγινε με δυσμενέστερους όρους.

Παράλληλα, δήλωσε ότι έτσι άλλαξε η ιδιοκτησιακή δομή των τραπεζών . Οι νέοι κυρίως ξένοι επενδυτές απέκτησαν τον έλεγχό τους καταβάλλοντας λίγο πάνω από 5 δισεκ. ευρώ, τη στιγμή που η ελληνική συμμετοχή συρρικνώθηκε, και η ανακεφαλαιοποίηση σχεδόν εκμηδένισε την αξία του ταμείου του ΤΧΣ» ανέφερε.

«Οι ευθύνες σας είναι τεράστιες οι εξηγήσεις σας ανεπαρκείς κι οφείλετε έστω και τώρα να μιλήσετε καθαρά. Εμείς θα τις αναζητήσουμε ευθύνες» δήλωσε η Όλγα Κεφαλογιάννη.

«Είχατε δόλο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» σημείωσε από την πλευρά του ο Μάκης Βορίδης.