Ενταση στη διαδήλωση των λιμενεργατών κατά ιδιωτικοποίησης ΟΛΠ

Την ώρα που υπογραφόταν η συμφωνία ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, παρουσία του Αλέξη Τσίτσι, στο κέντρο της Αθήνας οι λιμενεργάτες διαδήλωναν ενάντια σε αυτούς «που άλλα έλεγαν πριν από έναν χρόνο και άλλα πράττουν σήμερα».

Η πορεία τους ξεκίνησε από την πλατεία Κλαυθμώνος και μέσω της Σταδίου προσπάθησαν να κατευθυνθούν στο Ζάππειο. Η αστυνομία με κλούβες των ΜΑΤ τους έκλεισε τον δρόμο στην οδό Αμαλίας στο ύψος της Ξενοφώντος, προκειμένου να τους εμποδίσει να φτάσουν στο Ζάππειο.

Οι λιμενεργάτες παρέμειναν για αρκετή ώρα στο σημείο φωνάζοντας συνθήματα κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, ζητώντας από την αστυνομία να τους αφήσουν να φτάσουν έως το Ζάππειο.

Τότε, υπήρξε ένταση (λίγο μετά τις 12:30), καθώς μια ομάδα από τους διαδηλωτές προσπάθησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό. Οι άνδρες των ΜΑΤ απώθησαν τους λιμενεργάτες κάνονας χρήση χημικών. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στη Βουλή.

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) πραγματοποιεί 24ωρη απεργία και στο πλαίσιο αυτό είναι κλειστά όλα τα εμπορικά λιμάνια της επικράτειας.

limenergates-m

Στην ανακοίνωσή τους οι λιμενεργάτες αναφέρουν ότι θέλουν να τους θυμίσουν «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, να διαδηλώσουμε κατά του πολιτικού εγκλήματος – ξεπουλήματος των λιμανιών, να δηλώσουμε με την παρουσία μας, την απόφαση μας ότι λιμάνια χωρίς πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών σχέσεων δεν θα επιτρέψουμε ούτε στον Πειραιά, ούτε στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε κανένα άλλο λιμάνι».

»Η κυβέρνηση, παρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, προχωράει στο ξεπούλημα του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Πέταξε στο καλάθι των αχρήστων όλες τις διακηρύξεις της περί Δημόσιων Λιμανιών και, αφού εκμεταλλεύτηκε τους αγώνες των εργαζομένων των λιμανιών για να πάρει την εξουσία, τώρα διοργανώνει φιέστες αγκαλιά με τους πλέον νεοφιλελεύθερους των ιδιωτικοποιήσεων».

Παράλληλα, τονίζουν ότι διαδηλώνουν «ενάντια στις φιέστες και τα πανηγύρια που οργανώνουν κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ για το ξεπούλημα των λιμανιών, λες και δεν είναι αυτοί που άλλα έλεγαν και άλλα διαβεβαίωναν πριν έναν χρόνο τους εργαζόμενους και τον πειραϊκό λαό και άλλα πράττουν σήμερα. Αιδώς Αργείοι!». Οι λιμενεργάτες ζητούν, μεταξύ άλλων, να μη προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση-πώληση των ΟΛΠ, ΟΛΘ και των λιμανιών εθνικής σημασίας, να κατοχυρωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των λιμανιών και η αναπτυξιακή προοπτική τους, να διασφαλιστεί το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και να ακυρωθούν οι μνημονιακοί νόμοι «που φαλκιδεύουν τον θεσμό των ΣΣΕ».