Ένα εκατομμύριο Ι.Χ. αυτοκίνητα ανασφάλιστα στους δρόμους

Η κρίση έχει χτυπήσει και την ασφαλιστική αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας κ. Αλ. Σαρρηγεωργίου, ένα εκατομμύριο ανασφάλιστα οχήματα κυκλοφορούν στους δρόμους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας τα διαφυγόντα έσοδα του κράτους από τα ανασφάλιστα οχήματα ανέρχονται σε 26 εκατ. Ευρώ και σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται τα κέρδη από τις ασφαλιστικές εταιρίες ή τους φόρους.

Τα στοιχεία έδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας κ. Αλ. Σαρρηγεωργίου σε εκδήλωση στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΕΑΕΕ με θέμα : «Ασφαλιστική Αγορά : Μοχλός Ανάπτυξης».

 

Τα διαφυγόντα κέρδη, όπως είπε μπορεί να είναι πολύ παραπάνω.«Στις άλλες χώρες της ΕΕ εντοπίζονται ηλεκτρονικά τα ανασφάλιστα αλλά και κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να γίνει και στη χώρα μας, που υπάρχει πλέον η τεχνική λύση, υποστήριξε. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα θέμα με κοινωνικές προεκτάσεις και είπε ότι και το Επικουρικό Ταμείο έχει αρνητική θέση και επιβαρύνεται από αυτή την κατάσταση.

Σημαντική υστέρηση πάντως υπάρχει και στο κομμάτι της ασφάλισης των κτιρίων από φυσικές καταστροφές παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα, αφού η πολιτεία δεν έχει κάνει σχετικά καμία πρόβλεψη. Αποτέλεσμα να υποχρεώνεται να πληρώνει τεράστια ποσά στους πληγέντες η ίδια- κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες οι οποίες έχουν επιβάλλει την ασφάλιση για την κατοικία από φυσικές καταστροφές και μάλιστα με υποχρεωτικότητα.

Όπως τόνισε ο κ. Σαρρηγεωργίου , αν αυτό γινόταν στην Ελλάδα θα μείωνε σημαντικά και το ασφάλιστρο για τους καταναλωτές λόγω του πλήθους των ασφαλίσεων.

Ωστόσο σήμερα στην Ελλάδα μόνο το 10% των κτηρίων είναι ασφαλισμένο και αν δεν ήταν ασφαλισμένα τα δημόσια κτίρια το ποσοστό αυτό έφτανε μόλις το 2-3%.
Ειδικότερα για τον κλάδο ασφάλισης υγείας είπε ότι ήδη άλλες χώρες της ΕΕ , ανάμεσα τους το Βέλγιο η Ολλανδία και η Γαλλία , μοιράζουν το βάρος με μοντέλα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στην Ελλάδα ενώ έχουν εξαγγελθεί προσπάθειες συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δεν έχει γίνει τίποτα.
Σημείωσε επίσης ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής αυτή τη στιγμή στη χώρα αφού ο κλάδος διαχειρίζεται κεφάλαια 12 δις ευρώ .« Ο μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας είναι εδώ, λοιπόν, αν ψάχνει η κυβέρνηση…» ανέφερε χαρακτηριστικά.