Ελεύθεροι στα νησιά οι πρόσφυγες με έγγραφο «διοικητικού περιορισμού»

Ελεύθεροι να κυκλοφορούν εκτός κλειστών δομών στα νησιά της Λέσβου και της Χίου, αφήνονται οι πρόσφυγες, οι οποίοι συμπλήρωσαν το ανώτατο όριο των 25 ημερών κράτησης, αλλά οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου που έχουν καταθέσει, δεν έχουν εξεταστεί.

Σύμφωνα με το Έθνος, η διαδικασία του «διοικητικού περιορισμού» ξεκίνησε τη Δευτέρα.

Με το έγγραφο «διοικητικού περιορισμού», οι πρόσφυγες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να κυκλοφορούν ελεύθερα εκτός των κλειστών δομών, αλλά όχι και να φύγουν από τα νησιά στα οποία βρίσκονται, μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις που έχουν καταθέσει για τη χορήγηση ασύλου.

«Οσοι έχουν συμπληρώσει το 25ήμερο και δεν συντρέχουν λόγοι δημόσιας τάξης για τη συνέχιση της κράτησής τους, παίρνουν αυτό το έγγραφο, με το οποίο μπορούν να συνεχίσουν να μένουν στις ίδιες δομές φιλοξενίας, αλλά υπό άλλο πλέον καθεστώς. Μπορούν να φεύγουν για βόλτα, να κυκλοφορούν στο νησί και να επιστρέφουν το βράδυ για ύπνο, ενώ όσοι θέλουν μπορούν π.χ. να νοικιάσουν δωμάτιο για δύο μέρες σε ξενοδοχείο και να επιστρέψουν», δήλωσε στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος του κυβερνητικού συντονιστικού οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

Στη Λέσβο, οι πρόσφυγες υπό «διοικητικό περιορισμό» θα έχουν την εναλλακτική επιλογή της διαμονής στην ανοιχτή δομή του Δήμου Λέσβου στο Καρά Τεπέ, μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου.

Αντίθετα, στη Χίο, όπου οι ανοιχτές δομές είναι περιορισμένης δυνατότητας ως μοναδική επιλογή φαντάζει η διανυκτέρευση στην κλειστή δομή της ΒΙΑΛ.

Μάλιστα, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι στη Χίο έχουν εκδοθεί εκατοντάδες έγγραφα «διοικητικού περιορισμού» από τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, αλλά δεν έχει δοθεί ούτε ένα στους περίπου 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν συμπληρώσει το 25ήμερο. Κι αυτό, γιατί η χορήγηση των εγγράφων καθυστερεί λόγω έλλειψης δομών ανοικτής φιλοξενίας, ενώ σε εξέλιξη είναι συνεννοήσεις με τον Δήμο.