Δυσοίωνα τα μηνύματα για την Ελλάδα από την Moody’s

Καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση Αθήνας-θεσμών που μπορεί να φτάσουν έως και τον Ιούλιο και πρόωρες εκλογές «βλέπουν» οι αναλυτές της Moody’s, οι οποίοι χαρακτηρίζουν ως «πιστωτικά αρνητική» (credit negative) την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Ο χρηματοπιστωτικός οίκος προειδοποιεί μάλιστα ότι οι συζητήσεις μπορεί να συνεχιστούν έως και τον Ιούλιο κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι, οι καθυστερήσεις αυξάνουν το ρίσκο μίας νέας κρίσης ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και αποτρέπουν την όποια συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται το σενάριο των πρόωρων εκλογών λόγω της αύξησης της πολιτικής αβεβαιότητας. Ο οίκος Moody’s υπογραμμίζει επίσης πως προκειμένου να ανταπεξέλθει η Ελλάδα στις προγραμματισμένες για το προσεχές διάστημα πληρωμές, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την πρόκληση της συγκέντρωσης φόρων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η χώρα μας χρειάζεται για πληρωμές ομολόγων απ’ το Μάιο ως το Δεκέμβριο συνολικά 7,5 δισ. ευρώ. Τα 5 δισ. ευρώ θα πρέπει να δοθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και αφορούν κυρίως οφειλές προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Η επόμενη δόση του ελληνικού προγράμματος εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση φθάνει τα 5,7 δισ ευρώ.

Οι πληρωμές ομολόγων που διακρατούν ιδιώτες είναι περιορισμένοι, σύμφωνα με τον οίκο, κάτω απ’ τα 100 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και περίπου άλλα 80 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Επιπρόσθετα των δανειακών της υποχρεώσεων η ελληνική κυβέρνηση όμως θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα και περίπου 1,5 δισ ευρώ σε μισθούς και συντάξεις.

Προκειμένου να ανταπεξέλθει σε αυτές τις πληρωμές η κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την πρόκληση της συγκέντρωσης φόρων. Αν και ο προϋπολογισμός της ελληνικής κυβέρνησης κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο πλεόνασμα 251 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1,3 δισ ευρώ, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού εξακολουθούν να υποαποδίδουν κατά 0,6% έναντι των στόχων που έχουν τεθεί. Επιπρόσθετα η πολιτική αβεβαιότητα αυξάνεται ξανά.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κατέχουν μόλις κυβερνητική πλειοψηφία τριών εδρών και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην υπερψήφιση της νομοθεσίας με την οποία μεταρρυθμίζεται το σύστημα κοινωνικής προστασίας και προβλέπονται αύξηση της φορολογίας.

Η ΝΔ, έχοντας αναδομηθεί υπό το νέο αρχηγό Κυριάκο Μητσοτάκη, ηγείται τώρα των δημοσκοπήσεων και θα μπορούσε να εξαναγκάσει νέες εκλογές, εκτιμούν οι αναλυτές του οίκου. Επιπρόσθετα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έχει βαθμιαία συνδεθεί με την προσφυγική κρίση, με την Ελλάδα να φιλοξενεί πάνω από 50.000 πρόσφυγες, αλλά και το δημοψήφισμα στη Βρετανία την 23η Ιουνίου για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ.

Μάλιστα ο οίκος προειδοποιεί ότι το τελευταίο απειλεί να αναβάλλει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος μετά τον Ιούνιο.