Διχασμένοι στην κυβέρνηση Κάμερον για την παραμονή στην ΕΕ

  • «Ναι» στην Ευρώπη, λέει η πλειοψηφία των επιχειρηματιών

Σε πονοκέφαλο για τον Ντέιβιντ Κάμερον εξελίσσεται το δημοψήφισμα για την παραμονή ή έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, που πρόκειται να διεξαχθεί στις 23 Ιουνίου, καθώς εκτός από τον δήμαρχο του Λονδίνου Μόρις Τζόνσον που τάχθηκε υπέρ του Brexit, υπάρχουν άλλοι έξι υπουργοί και υφυπουργοί, οι οποίοι λένε «όχι» στην Ευρώπη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ήλπιζε ότι η «καλή συμφωνία» που πήρε στις Βρυξέλλες για την παραμονή στην ΕΕ, θα σηματοδοτούσε τη λήξη της ευρωπαϊκής του περιπέτειας, ανοίγοντας το δρόμο της ομαλής πορείας για το δημοψήφισμα του Ιουνίου.

Ομως, λίγες ημέρες μετά τη Σύνοδο, κορυφαία στελέχη κυβέρνησης και του κόμματός του σπεύδουν να εκφραστούν υπέρ του «όχι», δείχνοντας πως οι «Τόρηδες» θα περάσουν από καταιγίδα μέχρι την κάλπη.

Τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον ήταν από εκείνους συντάχθηκαν με τη γραμμή του πρωθυπουργού, λέγοντας πως αποχώρηση από την ΕΕ θα ήταν «μεγάλο ρίσκο» στον τομέα ασφάλειας, χάνοντας το πλεονέκτημα του «συλλογικού βάρους» των «28» απέναντι σε απειλές.

Ο πρωθυπουργός όμως εύχεται να είχε δίπλα του μόνο τέτοιους υπουργούς: Ο Κάμερον γνώριζε εξαρχής πως στους Συντηρητικούς το κλίμα είναι δύσκολο απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για αυτό και είχε από πριν δείξει πως θα επιτρέψει κάθε μέλος της κυβέρνησής του να συνταχθεί με όποιο από τα δύο στρατόπεδα θέλει για το δημοψήφισμα.

Όταν γύρισε το Σάββατο στο Λονδίνο και συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο, έξι από τα μέλη της κυβέρνησης του φέρονται να έδειξαν πως θα συνταχθούν με το όχι. Μεταξύ τους, οι πιο προβεβλημένοι ήταν ο Ντάνκαν Σμιθ και Μάικλ Γκόουβ. Ο δεύτερος βγήκε και στις κάμερες και είπε ανοικτά ότι, και μετά τη συμφωνία που έφερε ο Κάμερον, θέλει αποχώρηση από την ΕΕ, κρίνοντας πως ο τρομοκρατικός κίνδυνος είναι μεγάλος λόγω της συμμετοχής στους «28».

Υπέρ της παραμονής στην ΕΕ η πλειοψηφία των επιχειρηματιών

Στο μεταξύ, μια έρευνα που έγινε σε 672 επιχειρήσεις, δείχνει ότι η πλειοψηφία των επιχειρηματιών της Βρετανίας σχεδιάζει να ψηφίσει υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όταν διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Ο Ντέβιντ Κάμερον πέτυχε την Παρασκευή μια συμφωνία για μεταρρυθμίσεις της ΕΕ, οι οποίες -όπως είπε-θα δώσουν στη χώρα του ειδικό καθεστώς στην Ένωση.

Η έρευνα από το Ινστιτούτο Διευθυντών (IoD), μια οργάνωση υποστήριξης των συμφερόντων επιχειρήσεων όλων των μεγεθών, συμπέρανε ότι 60% των μελών της οργάνωσης θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Οι 31% είπαν ότι θα προτιμούσαν να αποχωρήσει η χώρα, ενώ 9% ήταν αναποφάσιστοι.

Ενώ η βρετανική κοινή γνώμη είναι διχασμένη για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θεωρείται ότι επηρεάζουν σημαντικά όσους Βρετανούς παραμένουν αναποφάσιστοι και ανησυχούν κυρίως για τις επιπτώσεις του δημοψηφίσματος στις δουλειές τους.

Μοσκοβισί: Δεν έχουμε «σχέδιο Β» εάν κερδίσει το Brexit στο δημοψήφισμα

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί διεμύνησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει «σχέδιο Β» στην περίπτωση που οι Βρετανοί πολίτες ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 5, ο Μοσκοβισί είπε ότι «δεν υπάρχει plan B» και ότι «δεν μας βοηθά με οποιονδήποτε τρόπο να εξετάζουμε καταστροφικά σενάρια». «Την ημέρα που θα αρχίσουμε να συζητάμε για “σχέδιο Β”», ανέφερε, «είναι η ημέρα που δεν πιστεύουμε πλέον στο “σχέδιο Α” που έχουμε εκπονήσει. Έχω μόνο ένα σχέδιο, την Βρετανία εντός της ενωμένης Ευρώπης».