Δύο τάσεις στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό

[fullwidth background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”20px” padding_bottom=”20px” padding_left=”0px” padding_right=”0px” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][title size=”3″ content_align=”left” style_type=”default” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]DEBATE: Δύο τάσεις στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό[/title][fusion_text]Διχάζει την Ευρώπη το μείζον θέμα με τις μεταναστευτικές ροές, που αρχίζουν πλέον να παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η Αυστρία αλλά και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης κινούνται αυτόνομα κάνοντας δικά στους σχέδια. Με δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων των κυβερνήσεων τους επιδιώκουν το κλείσιμο των συνόρων τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους συνοριακούς ελέγχους. Στον αντίποδα ο Πρόεδρος της Κομισιόν κ. Γιούνκερ και η καγκελάριος της Γερμανίας κ. Μέρκελ τάσσονται υπερ μιας ενιαίας πολιτικής για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. [/fusion_text][one_half last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding=”0px 30px 0px 0px ” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][title size=”3″ content_align=”left” style_type=”default” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””] Γιοχάνα Λάιτνερ, υπ. Εσωτερικών Αυστρίας[/title][imageframe lightbox=”no” lightbox_image=”” style_type=”none” hover_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”2px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”center” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] gioxana[/imageframe][fusion_text]Η Αυστρία ανακοίνωσε χθες την εισαγωγή γενικευμένων ελέγχων στα σύνορά της με την Ιταλία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία για να “φρενάρει” την είσοδο αιτούντων άσυλο, σε δώδεκα σημεία εισόδου με τις γειτονικές της χώρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις προβλέπεται η κατασκευή φρακτών, εάν καταστεί αναγκαίο.

Η αυστριακή κυβέρνηση θα επισημοποιήσει σήμερα την έναρξη ισχύος καθημερινών ανώτατων ορίων στην είσοδο αιτούντων άσυλο στο έδαφός της, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.
“Δεν ετοιμάζουμε ένα σχέδιο Β διότι το θέλουμε, αλλά διότι η εφαρμογή μίας ευρωπαϊκής λύσης καθυστερεί πολύ”, δήλωσε χθες ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν στην εφημερίδα Oesterreich.

Αντίθετες εδώ και μήνες με την επιβολή ποσοστώσεων στην υποδοχή αιτούντων άσυλο που υιοθετήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία –η ομάδα Visegrad– έκαναν επίσης τη Δευτέρα λόγο για την εφαρμογή “σχεδίου Β” επικαλούμενες ανεπάρκειες που προσάπτουν στην Ελλάδα στη διαχείριση των συνόρων της.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν έχει καταστήσει το σφράγισμα των βόρειων συνόρων της Ελλάδας μόνιμη επωδό της ρητορικής του.

[/fusion_text][/one_half][one_half last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding=”0px 0px 0px 30px” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][title size=”3″ content_align=”left” style_type=”default” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]Άγκελα Μέρκελ, καγκελάριος της Γερμανίας[/title][imageframe lightbox=”no” lightbox_image=”” style_type=”none” hover_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”2px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”center” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] merkel[/imageframe][fusion_text]Από την άλλη πλευρά η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ εχει διαφορετική αποψη. “θα καταβάλω την Πέμπτη και την Παρασκευή κάθε δυνατή προσπάθεια υπέρ της τουρκο-ευρωπαϊκής ατζέντας , διότι αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε”, τόνισε αναφερόμενη στα μέτρα για την παρεμπόδιση της εξόδου προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία.

Αντιμέτωπη με την αδυναμία διαμόρφωσης ευρωπαϊκής συναίνεσης επί ενός μηχανισμού κατανομής των αιτούντων άσυλο , η Μέρκελ επιδιώκει εδώ και εβδομάδες τη συγκρότηση μίας ομάδας ευρωπαϊκών κρατών που συμφωνούν με τη δική της προσέγγιση, την οποία τα μέσα ενημέρωσης αποκαλούν “συνασπισμό των προθύμων”.

Στο ίδιο μήκος κινείται και ο κ. Γιούνκερ ο οποίος τόνισε ότι «δεν είναι ούτε νόμιμο, ούτε πολιτικά αποδεκτό, η Ε.Ε. να συνεργαστεί με μία τρίτη χώρα προκειμένου να κλείσει να σύνορα ενός κράτους – μέλους».

«Υποστηρίζουμε την ασφάλεια των συνόρων και των δύο χωρών, αλλά θα επιτύχουμε μόνο εάν συνεργαστούμε πιο στενά» δήλωσε ενδεικτικά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild.

«Δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο τη ζώνη του Σένγκεν και την ελευθερία διακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών» συνέχισε, στο ίδιο ύφος, και επανέλαβε ότι η λύση στο προσφυγικό ζήτημα θα επέλθει μόνο μέσω των κοινών προσπαθειών.[/fusion_text][/one_half][/fullwidth]