Δίκη και καταδίκες ντροπής για την ελληνική δημοσιογραφία

Πηγή: Nonpapernews.gr

Δίκη και καταδίκες ντροπής για την ελληνική δημοσιογραφία. Καταδικάστηκαν τρεις ως ..ηθικοί αυτουργοί και ως εντολείς σε έξι επώνυμους και.. εντολοδόχους δημοσιογράφους (που αθωώθηκαν ή τιμωρήθηκαν με επίπληξη) για την κριτική που άσκησαν τον Ιούλιο.

Σκόπιμo πλήγμα στον ΣΚΑΙ και το MEGA.

Αντίθετα, όσοι δημοσιογράφοι, κανάλια και ραδιοσταθμοί προπαγάνδιζαν υπέρ της γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημοψήφισμα, δηλαδή υπέρ του παραπλανητικού ΟΧΙ, που έγινε μετά δύο ημέρες ΝΑΙ στο Τρίτο Μνημόνιο, ούτε καν ενοχλήθηκαν από την ΕΣΗΕΑ. Για άλλη μία φορά η ΕΣΗΕΑ έδειξε πως είναι ένα σωματείο με αναχρονιστικές πρακτικές, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία του σωματείου αυτού επιβλήθηκαν τιμωρίες σε δημοσιογράφους γιατί εξέφρασαν την άποψή τους σε ένα πολιτικό θέμα., με δίωξη μόνο όσων δεν συντονίσθηκαν με την κυβερνητική προπαγάνδα και επιλογή.

Θλιβερή κατάληξη μιας υπόθεσης δημοσιογραφικής ελευθερίας. λόγου και άποψης. Θλιβερή όχι μόνο γιατί πρόκειται για μονομερή, πρωτοφανή αλλά και αντιδημοκρατική απόφαση αλλά και ως διαδικασία, δηλαδή δεν έπρεπε καν να γίνει η παραπομπή και η εκδίκαση στο Πειθαρχικό, πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο.

Συγκεκριμένα, υπήρξαν ποινές κατά συγκεκριμένων δημοσιογράφων γιατί κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος στήριξαν την επιλογή του ΝΑΙ. Ανάμεσά τους, ο γενικός διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης, Σταμάτης Μαλέλης, που διεγράφη για 18 μήνες και ο Άρης Πορτοσάλτε που διεγράφη για ένα χρόνο. Μαζί τους διεγράφη για έξι μήνες από τη δημοσιογραφική Ένωση και ο αρχισυντάκτης της εκπομπής του Κωνσταντίνου Μπογδάνου ο Νίκος Κονιτόπουλος.

Αναλυτικά, οι ποινές του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ είναι οι ακόλουθες:

– στο Γενικό Διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης του ΣΚΑΪ Σταμάτη Μαλέλη επιβλήθηκε η ποινή διαγραφής από την Ένωση για 18 μήνες,

– στον Άρη Πορτοσάλτε (ΣΚΑΪ) ποινή διαγραφής ενός έτους,

– στον Νίκο Κονιτόπουλο (αρχισυντάκτη της εκπομπής «ΣΚΑΪ στις 6» με παρουσιαστή τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο οποίος δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ) ποινή διαγραφής έξι μηνών,

– στους Όλγα Τρέμη (MEGA), η οποία παραιτήθηκε πριν από λίγες ημέρες από μέλος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Σαράφογλου (MEGA), Μανώλη Καψή (MEGA) και Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1) επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας, Θεωρήθηκαν δηλαδή εμμέσως αλλά σαφώς ως εντολείς, κορυφαίοι επιτελικοί των δύο καναλιών, ως διαμορφωτές γραμμής προς άλλους δημοσιογράφους του καναλιού, ενώ

– αθωώθηκαν οι απλοί σχολιαστές Γιάννης Πρετεντέρης (MEGA) για τους διαξιφισμούς του το βράδυ των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και Δημήτρης Οικονόμου (ΣΚΑΪ) για τα σχόλιά του σε βάρος του Πάνου Καμμένου την ημέρα της ψηφοφορίας, εξαιτίας και της μεταγενέστερης έκφρασης «συγγνώμης» από τον «αέρα» της εκπομπής του «Πρώτη Γραμμή».

Σημειώνεται ότι Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ένωσης αντιμετώπισε για πρώτη φορά μια τόσο σοβαρή υπόθεση σχετικά με πολιτική προπαγάνδα κατά τη διάρκεια εκλογικής διαδικασίας, ενώ όπως είναι γνωστό η πολύμηνη διαδικασία εξελίχθηκε σε κλίμα έντονων τριβών και αντεγκλήσεων μεταξύ των μελών του Πειθαρχικού.

Το σχόλιο του Ευάγγελου Βενιζέλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την απόφαση της ΕΣΗΕΑ

“Το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστατεύουν την ελευθερία του λόγου, της πολιτικής έκφρασης και του Τύπου δεν την παραβιάζουν μόνο κυβερνήσεις και κοινοβούλια αλλά και η ίδια η δικαστική εξουσία και οικονομικά συμφέροντα και επαγγελματικές οργανώσεις.

Η ΕΣΗΕΑ αν ήθελε να προστατεύσει τη δεοντολογία και την ισηγορία και να επιβάλλει το διαχωρισμό είδησης και σχολίου έπρεπε να το κάνει εδώ και χρόνια απαντώντας στην διάχυτη απειλή του μονοφωνικού λαϊκισμού, της συνομωσιολογίας, της δημαγωγίας και της ανευθυνότητας.

Τώρα έρχεται δυστυχώς πίσω από την ακύρωση των ανεξάρτητων αρχών, τις προσβολές κατά της εσωτερικής και εξωτερικής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και όλα όσα συνθέτουν την έλλειψη σεβασμού στις εγγυήσεις του κράτους δικαίου.
Το ζήτημα ελπίζω να φτάσει αμέσως ενώπιον των δικαστηρίων και αν χρειαστεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου”.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΔΗΜΑΡ

«Η απόφαση του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ να διαγράψει ή να επιπλήξει δημοσιογράφους για μεροληπτική συμπεριφορά τις παραμονές του Δημοψηφίσματος αποτελεί σαφές πλήγμα για την ελευθεροτυπία. Είναι μια απόφαση διχαστική και αυταρχική καθώς ανοίγει το δρόμο σε επικίνδυνες και σκοτεινές ατραπούς ποινικοποιώντας την αντίθετη άποψη. Η Δημοκρατική Αριστερά καταδικάζει κάθε προσπάθεια φίμωσης και εκφοβισμού δημοσιογράφων καθώς η ελευθερία έκφρασης και λόγου είναι κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα».