Διαβουλεύσεις για συμφωνία – Άκαρπη η πρώτη προσπάθεια για συμβιβαστική λύση

Εν αναμονή των νέων στοιχείων της Eurostat για την πορεία της ελληνικής οικονομίας η κυβέρνηση κάνει τους σχεδιασμούς της για τη στάση που θα κρατήσει στο Eurogroup της Δευτέρας, προσδιορίζοντας τα όρια και τις αντοχές της τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Η πασχαλιάτική αισιοδοξία για συμφωνία στις 9 Μαΐου αντικαθίσταται πλέον από τη φωνή της λογικής κυβερνητικών στελεχών που κινούνται στη σφαίρα του ευρωπαϊκού ρεαλισμού και με τις επαφές τους καθημερινά διαπιστώνουν ότι παρά τις δηλώσεις Γιούνκερ και Ντάιλσεμπλουμ, ότι δεν είναι δυνατόν να περάσουν από τη Βουλή προληπτικά μέτρα, η αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης είναι σε αρκετά χαμηλά επίπεδα ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει μια συμβιβαστική λύση που δεν θα περιλαμβάνει μέτρα «κάβα»

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη η κυβέρνηση απέρριψε την πρώτη συμβιβαστική πρόταση που έκαναν οι δανειστές και προέβλεπε τα μισά από τα μέτρα «κάβα» να περιγράφονται και τα άλλα μισά να νομοθετηθούν. Το ΔΝΤ, επί πλέον, θέλει περικοπές δαπανών (συντάξεις, μισθοί δημοσίου) και καμία ανάμειξη του υπουργού Οικονομικών σε όποιες περικοπές θα γίνουν, ενδεχόμενο στο οποίο αντιδρά η Αθήνα.

Η κυβέρνηση επιμένει τα στοιχεία που θα λαμβάνονται υπ’ όψιν να είναι τα στοιχεία της Eurostat, αλλά και να υπάρχει η δυνατότητα στον κ. Τσακαλώτο να αντικαθιστά τις αλλαγές που θα προβλέπονται στον μηχανισμό με ισοδύναμα μέτρα.

Με «όπλο» τις δηλώσεις Γιούνκερ- Ντάιλσεμπλουμ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η κυβέρνηση θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες να ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της χώρας και να αυξήσει την υποστήριξη που έχει ήδη εκδηλωθεί από διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έναντι των απαιτήσεων του Ταμείου αναζητώντας ερείσματα στο εξωτερικό. Αυτό όμως είναι κάτι σχετικό, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές στο παρελθόν, που τα ίδια πρόσωπα τα οποία έχουν κάνει ευνοϊκές για τη χώρα μας δηλώσεις στην πορεία αλλάζουν στάση λόγω κακών χειρισμών της ελληνικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικός παράγοντας διαμηνύει ότι καταβάλλονται προσπάθειες στην κατεύθυνση να βρεθεί μία φόρμουλα, διαμηνύοντας όμως ότι «εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε μέτρα, γιατί πολύ απλά δεν περνάνε».

Σε ό,τι αφορά στο «δημοσιονομικό φρένο» μέσω του μηχανισμού που έχει προτείνει η Αθήνα και που θα μπαίνει σε εφαρμογή με το που καταγράφονται αποκλίσεις, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «θα γίνονται οριζόντιες περικοπές από παντού». Και πάλι όμως, με δεδομένη την άρνηση του Ταμείο, η ίδια πηγή επιμένει ότι «αν δεν κάνει κάποιος ένα βήμα πίσω, δεν θα μπορέσει να βρεθεί ισορροπία».

Αντίστροφα όμως μετράει ο χρόνος και για τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή, αφού οι βουλευτές της κυβέρνησης θα κληθούν να «βάλουν πλάτη» στο πακέτο μέτρων ύψους 5,4 δις ευρώ. Και μπορεί από το Μαξίμου να θυμίζουν ότι η συμφωνία του Ιουλίου ήταν γνωστή προεκλογικά, ωστόσο κανείς δεν βρίσκεται σε ευχάριστη θέση με την κατακραυγή των πολιτών να διογκώνεται καθημερινά.

Διαβουλεύσεις για συμφωνία – Άκαρπη η πρώτη προσπάθεια για συμβιβαστική λύση

Θα χρειαστεί χρόνος για να εκταμιευθούν χρήματα
Με δεδομένη την αβεβαιότητα που επικρατεί στην διαπραγμάτευση αλλά και την πεποίθηση που εκφράζεται από ευρωπαϊκούς κύκλους ότι στις 9 Μαΐου ακόμα και αν όλα πάνε καλά δεν μπορεί να υπάρξει τελική συμφωνία αλλά προοίμιο μιας τελικής συμφωνίας, είναι κατανοητό πλέον και στους πιο αισιόδοξους στο Μαξίμου, ότι θα χρειαστούν συνεχείς διαπραγματεύσεις και πολλές συνεδριάσεις πριν την οριστική λήξη της αξιολόγησης και την εκροή χρημάτων από τα ταμεία των δανειστών προς την Αθήνα, με ό,τι συνεπάγεται για την κατάσταση στην ελληνική αγορά.

Σε ό,τι αφορά στο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση δεν φέρεται να δέχεται παρά μόνο περιγραφή των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δις ευρώ και σε καμία περίπτωση ψήφισή τους από την ελληνική βουλή. Για το θέμα, πάντως πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου

Μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να πραγματοποιηθεί και συνάντηση που συγκαλεί ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν και με τους επικεφαλής των θεσμών, Κριστίν Λαγκάρντ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάριο Ντράγκι, συνάντηση στην οποία θα συμμετάσχει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όσον αφορά το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην εθνική αντιπροσωπεία την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη, 9 και 10 Μαΐου, ενώ μεθαύριο Πέμπτη και Παρασκευή πρόκειται να συζητηθεί στις αρμόδιες Επιτροπές.
Η αβεβαιότητα ωστόσο που υπάρχει γύρω από το ζήτημα της διαπραγμάτευσης αφήνει όλα τα πολιτικά σενάρια ανοικτά. Έτσι τα ίδια πρόσωπα που τη μια μέρα υποστηρίζουν ότι βρισκόμαστε σε έναν καλό δρόμο για μια θετική κατάληξη, την επομένη αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο της κάλπης σε οποιαδήποτε μορφή (εκλογές ή δημοψήφισμα), γεγονός που δείχνει και το μέγεθος της αβεβαιότητα και της πολιτικής ρευστότητας που επικρατεί στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.