Δεν έχουν όρια οι απαιτήσεις των Τούρκων – Ζητούν 20 δισ. ευρώ και την κατάργηση της βίζας

Με το προσφυγικό να είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης στην Σύνοδο Κορυφής, οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν χάνουν ευκαιρία και εκμεταλλεύονται με κάθε τρόπο την ισχυρή διαπραγματευτική τους θέση.

Ενδεικτικό της πίεσης που ασκούν στους Ευρωπαίους αξιωματούχους είναι ότι δεν αρκούνται στα 3 δισ. ευρώ που είχε υποσχεθεί η Μέρκελ στους Τούρκους για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες από τη Συριά, αλλά επιχειρούν να “τινάξουν την μπάνκα στον αέρα”, ζητώντας 20 δισ. ευρώ!

Οπως μάλιστα αποκάλυψε το Reuters, η Άγκυρα, εκτός από το αίτημα για αύξηση της οικονομικής βοήθειας στα 20 δισ. ευρώ, επιδιώκει να εξασφαλίσει άμεσα την κατάργηση της βίζας στην ΕΕ για όσους έχουν τουρκική υπηκοότητα.

Το Reuters επικαλείται πηγή που αναφέρει ότι ο Νταβούτογλου είπε στη Μέρκελ και στον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, το βράδυ της Κυριακής, στο μυστικό δείπνο που έγινε στην πρεσβεία της Τουρκίας στις Βρυξέλλες, ότι θέλει άλλα 20 δισ. προκειμένου να στηρίξει τους πρόσφυγες της Συρίας που βρίσκονται στην Τουρκία.

Σε αντάλλαγμα η Τουρκία θα πάρει πίσω όλους τους μη Σύρους μετανάστες στους οποίους δεν έδωσε άσυλο η Ευρώπη (συν όσους περισυλλέγονται στα δικά της ύδατα) και θα πατάξει πιο αποτελεσματικά τους διακινητές.

Υπομονή, σε λίγες ώρες θα ξέρουμε ποιος θα κερδίσει στο διπλωματικό πόκερ που εξελίσσεται αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες.