Δεκτή η παραίτηση Τροχόπουλου από το Ιδρυμα Νιάρχου

Αμέσως δεκτή η παραίτηση Τροχόπουλου από το Ιδρυμα Νιάρχου, παρά την πανηγυρική εκλογή του ως «ιδανικού προσώπου». Τα παρασκήνια της σταδιακής ρήξης.

-«Ο Ιωάννης Τροχόπουλος είναι το ιδανικό πρόσωπο για να ηγηθεί της ανάπτυξης του σημαντικού αυτού Κέντρου Πολιτισμού», είχε δηλώσει το 2012 τότε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», «Πρόκειται για διεθνώς αναγνωρισμένη αυθεντία σε θέματα βιβλιοθηκών.

Μετά από σταδιακή ψυχρότητα σε θέματα στρατηγικής και νέας πορείας, παραιτήθηκε ο Γιάννης Τροχόπουλος από το Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Υπέβαλε την παραίτησή του η οποία και έγινε αμέσως δεκτή από το Ίδρυμα.

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Τροχόπουλο για τις πολύτιμες υπηρεσίες του στη διάρκεια της ανάπτυξης του έργου και του ευχόμαστε ό,τι καλύτερο στα μελλοντικά σχέδιά του» αναφέρει ανακοίνωση του Ιδρύματος.

Ο Γιάννης Τροχόπουλος ήταν ο πρώτος Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» (ΚΠΙΣΝ) και ανέλαβε τη διεύθυνση του Κέντρου την 1η Ιουνίου 2012.

«Ο Ιωάννης Τροχόπουλος είναι το ιδανικό πρόσωπο για να ηγηθεί της ανάπτυξης του σημαντικού αυτού Κέντρου Πολιτισμού», είχε δηλώσει τότε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», «Πρόκειται για διεθνώς αναγνωρισμένη αυθεντία σε θέματα βιβλιοθηκών, καθώς για 22 χρόνια, οδήγησε τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας σε μία ξεχωριστή πορεία προς την πανελλαδική και διεθνή αναγνώριση, με αποκορύφωμα την απονομή του Βραβείου “Access to Learning” (Πρόσβαση στη Μάθηση) του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates, το 2010. Μας δίνει μεγάλη χαρά που θα αναλάβει τώρα τη διεύθυνση του ΚΠΙΣΝ».

«Με συγκινεί βαθιά και με τιμά το γεγονός ότι θα είμαι μέρος της ομάδας που κάνει το μοναδικό αυτό έργο πραγματικότητα. Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος εντάσσεται στις δημιουργικές δυνάμεις της Ελλάδας. Μαζί, θα εργαστούμε με μεθοδικότητα, ευελιξία, αφοσίωση, φαντασία και επιμονή, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι το ΚΠΙΣΝ ανταποκρίνεται στα υψηλότερα πρότυπα και ότι θα γίνει το νέο σύμβολο ελπίδας για την Ελλάδα του αύριο» είχε δηλώσει με τη σειρά του ο Γιάννης Τροχόπουλος με την αποδοχή της νέας του θέσης.

Η παραίτησή του συμβαίνει λίγες εβδομάδες πριν από την ολοκλήρωση της κατασκευής του ΚΠΙΣΝ στο Φάληρο. Οι λόγοι της παραίτησής του δεν είναι γνωστοί. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Βήματος» ο Γιάννης Τροχόπουλος είπε: «Οι προσωπικοί λόγοι δεν παίζουν ρόλο στα μεγάλα έργα. Τα μεγάλα έργα δεν σχετίζονται με προσωπικές φιλοδοξίες. Ευχαρίστησα το Ίδρυμα για τη συνεργασία μας και χάρηκα που με ευχαρίστησαν και εκείνοι για τη συνεισφορά μου. Το έργο συνεχίζεται και αυτό είναι πάνω από όλους, πάνω από πρόσωπα».

Το παρασκήνιο της αποχώρησης του Γιάννη Τροχόπουλου από το Ιδρυμα Νιάρχου

To Iδρυμα Σταύρος Νιάρχος επιβεβαίωσε στο Protagon την είδηση με μια λακωνική τοποθέτηση: Ο Γιάννης Τροχόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του την Παρασκευή και αυτή έγινε δεκτή από το Διοικητικό Συμβούλιο. Υπενθυμίζουμε πως η επιλογή του για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου –και γενικού διευθυντή τότε- του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είχε ανακοινωθεί στις 31 Μαΐου του 2012.

Ο ίδιος ο Γιάννης Τροχόπουλος μίλησε στο Protagon. «Τα έργα έχουν σημασία και όχι τα άτομα. Το έργο αυτό είναι πολύ μεγάλο και πρέπει να προχωρήσει. Είναι ένα έργο που πρέπει να γίνει και θα γίνει» τόνισε στο Protagon αποφεύγοντας να σχολιάσει τους λόγους της παραίτησης. Στη σύντομη συνομιλία μας ευχαρίστησε το Ιδρυμα Νιάρχος για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία τους όλα αυτά τα χρόνια.

Παρατηρητές των εξελίξεων σημειώνουν πως προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη η συνέντευξη που έδωσε ο κ. Τροχόπουλος στη Μαρία Χούκλη στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων «Καταθέσεις Πολιτισμού» που πραγματοποιήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος στις 6 Απριλίου. Σε αυτήν τη συζήτηση, αφού ο κ. Τροχόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στο φαινόμενο «Δημοτική Βιβλιοθήκη Βέροιας» που δημιούργησε όσο ήταν διευθυντής της βιβλιοθήκης, εκλήθη να μιλήσει και για το μέλλον του ΚΠΙΣΝ.

Οταν δήλωσε πως τέλη Ιουνίου το κέντρο θα παραδοθεί στο Υπουργείο Οικονομικών προκαλώντας την αντίδραση της Μαρίας Χούκλη που αναφώνησε «και ο θεός βοηθός» και κάνοντας το κοινό να βάλει τα γέλια, ο κ. Τροχόπουλος πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Εγώ δεν είμαι σίγουρος ότι η Βιβλιοθήκη θα μπορέσει να μπει και να λειτουργήσει, ούτε μπορώ να σας το διαβεβαιώσω. Αλλά δεν θα μου είναι δυσάρεστο αν δεν μπορέσει να λειτουργήσει».

Πρόσθεσε πως αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται στη μεγαλύτερη δυσκολία που είχε ποτέ για να βγει από το αδιέξοδο που έχει περιέλθει, αλλά αυτό το αδιέξοδο εμπεριέχει και μια ακόμα δυναμική «να ανοίξουμε και να εκπλήξουμε». Επανέλαβε την πάγια θέση του Ιδρύματος Νιάρχος πως μετά την παράδοση του έργου δεν θα έχει την παραμικρή ανάμειξη, αν όμως η ελληνική πολιτεία είναι σωστή στις υποχρεώσεις της και το λειτουργήσει με τον ανάλογο τρόπο, τότε δεν αποκλείεται να ενισχύσει οικονομικά τις δράσεις του Κέντρου.

Ο κ. Τροχόπουλος όμως –επικαλούμενος την εμπειρία των τελευταίων τεσσάρων ετών- ήταν αιχμηρός και με τους δυο οργανισμούς, την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη που θα στεγαστούν στο χώρο. «Με προβληματίζει… έχω την αίσθηση ότι δεν έχουν αντίληψη του μεγέθους και των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν για να λειτουργήσουν αυτό το συγκρότημα». Πρόσθεσε πως αυτό θα ήταν δύσκολο σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, άρα σαφώς περισσότερο στην Ελλάδα λόγω της κρίσης.

Και προειδοποίησε πως ενώ πολλοί οργανισμοί λένε πως αν είχαν βοήθεια θα μπορούσαν να κάνουν σημαντικότερα πράγματα, η Λυρική και η Βιβλιοθήκη «δεν έχουν καμία δικαιολογία να μην το καταφέρουν». Πρόσθεσε πως το ίδιο θα ισχύσει και για την ΑΕ που θα αναλάβει τη διαχείριση του πάρκου.

Τώρα που το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος επιβεβαιώνει στο Protagon την παραίτηση Τροχόπουλου, η μεγάλη «σπαζοκεφαλιά» αφορά πλέον στον διάδοχό του σε αυτή την καθοριστική στιγμή για τη μετάβαση του Κέντρου. Θα ορίσει το Ιδρυμα τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο, ή θα αφήσει στο υπουργείο Οικονομικών την κάλυψη της θέσης, από τη στιγμή που το υπουργείο θα αναλάβει σύντομα την τύχη του ΚΠΙΣΝ;