Χρέος μας να μην ξεχάσουμε ποτέ εκείνους που ξεχνούν

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης.

Γράφει ο Φώτης Καρύδας

Η 21η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την ομώνυμη νόσο αλλά και την αφύπνιση και ενεργοποίηση της πολιτείας. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης. Σήμερα, υπάρχουν πάνω από 200.000 ασθενείς στην Ελλάδα και 50.000.000 παγκοσμίως. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, στο μέλλον ο αριθμός των ατόμων με άνοια θα αυξηθεί δραματικά.

Έτσι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα σχετικά με την άνοια και τις στρατηγικές πρόληψής της κρίνεται αναγκαία. Ταυτόχρονα η υποστήριξη των πασχόντων και των οικογενειών τους από την πολιτεία είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα.

Σήμερα στην Αθήνα δραστηριοποιείται κυρίως προς αυτήν την κατεύθυνση η Εταιρεία Αλτσχάιμερ Αθηνών. Ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 2002 από άτομα με άνοια, συγγενείς τους και επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν μπορούν να κάνουν κάτι για να προλάβουν τη νόσο Αλτσχάιμερ. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημοσιευθεί αρκετές έρευνες που υποστηρίζουν ότι η πρόληψή της εξαρτάται από τον έλεγχο των αγγειακών παραγόντων κινδύνου, την υγιεινή διατροφή και τη συστηματική σωματική άσκηση. Προστατευτικό ρόλο παίζουν επίσης η νοητική άσκηση, η αποφυγή του στρες και η ενεργή κοινωνική ζωή.

Είναι σημαντικό όσοι μπορούμε να στηρίξουμε εθελοντικά το έργο της Εταιρείας Αλτσχάιμερ Αθηνών. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς στο alzheimerathens.gr και στο τηλέφωνο 210 70.13.271 αλλά και να στείλει τυχόν απορίες στο info@alzheimerathens.gr. Οποιος επιθυμεί, μπορεί να επισκεφθεί και την ομαδική έκθεση ζωγραφικής στο πλαίσιο του παγκόσμιου μήνα Αλτσχάιμερ.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα φιλοξενηθεί στον χώρο του ART16, Αρτεμισίου 16, στον Κεραμεικό, είναι την 1η Οκτωβρίου 2022, στις 18:00 και η έκθεση θα διαρκέσει έως και 16 Οκτωβρίου 2022, με ελεύθερη είσοδο. Ολα τα έργα θα κληρωθούν με λαχειοφόρο αγορά για την ενίσχυση του έργου της Εταιρείας Αλτσχάιμερ Αθηνών.

Είναι χρέος της πολιτείας, της κοινωνίας μας αλλά και του καθενός από εμάς ξεχωριστά, να μην ξεχάσουμε ποτέ αυτούς που ξεχνάνε.

SHARE