Αύξηση θερμοκρασίας και καταιγίδες πάνε μαζί

Σε ανατρεπτικά συμπεράσματα κατέληξε η έρευνα κλιματολόγων του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, των οποίων η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Climate Change.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι όσο η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα ανεβαίνει, τόσο συχνότερα θα είναι και τα φαινόμενα ακραίων καταιγίδων.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Μάρκους Ντόνατ, και η ομάδα του, συνέλεξαν και επεξεργάστηκαν δεδομένα 60 ετών (1951 – 2010), από 11.000 μετεωρολογικούς σταθμούς. Για την περίοδο αυτή, οι επιστήμονες κατέγραψαν αύξηση τόσο στην συχνότητα όσο και στην ένταση των βροχοπτώσεων, κατά 1% με 2% ανά δεκαετία.

Η έρευνα ανατρέπει την ως τώρα θεωρία που ήθελε την υπερθέρμανση του πλανήτη να κάνει τα ξηρά κλίματα ακόμη ξηρότερα.

«Οι επιπτώσεις θα είναι σαφώς σοβαρότερες σε αυτές ακριβώς τις περιοχές, όπου οι πόλεις δεν διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή για να ανταπεξέλθουν σε τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα», προειδοποιεί ο Ντόντατ. «Και εκεί είναι που θα σημειωθεί η μεγαλύτερη αύξηση των βροχοπτώσεων», προσθέτει.

Ο Ντόνατ εκτιμά πως η μελέτη θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σαν «προειδοποιητικό καμπανάκι» για τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, καθώς οι αλλαγές που θα έρθουν «θα θέσουν σε δοκιμασία τη δυνατότητα του είδους μας να προσαρμόζεται σε ραγδαίες αλλαγές».

Το ερώτημα βέβαια είναι αν οι κυβερνήσεις, στις οποίες απευθύνει το μήνυμά του ο κ. Ντόνατ, θα μπορέσουν να το αντιληφθούν.