Αβραμόπουλος: Στόχος να φτάσουμε τις 6.000 μετεγκαταστάσεις το μήνα

Ως επιθυμία παρά βεβαιότητα, όσον αφορά τον αριθμό των προσφύγων που θα μετεγκαθίστανται σε άλλες χώρες, ακούστηκε η πρόβλεψη του Δημήτρη Αβραμόπουλου ότι «στόχος είναι να φτάσουμε στις 6.000 μετεγκαταστάσεις το μήνα».

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες ανέφερε πως μέχρι τώρα έχουν γίνει γύρω στις 800 μετεγκαταστάσεις και μόλις 241 από την Ελλάδα, ωστόσο υπάρχει η πρόθεση από την πλειονότητα των κρατών-μελών της ΕΕ να υπάρξουν περισσότερα αποτελέσματα.

«Εάν δεν δουλέψει η μετεγκατάσταση, το σύστημα μπορεί να καταρρεύσει» προειδοποίησε οκ. Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας πως τώρα όλα τα hotspot έχουν τεθεί σε λειτουργία και γίνεται το 100% των καταγραφών.

Όπως είπε ο Έλληνας επίτροπος «θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηριχθεί η Ελλάδα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενήσει 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες».

Ερωτηθείς σχετικά με τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί η Τουρκία έτσι ώστε να αναγνωριστεί ως «ασφαλής τρίτη χώρα», ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε πως σύμφωνα με τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία πρέπει να ισχύουν τρεις αρχές: να μη υπάρχει κίνδυνος διώξεων, να μη πραγματοποιούνται παράνομες επαναπροωθήσεις και να υπάρχει η δυνατότητα αίτησης και αναγνώρισης ασύλου σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης.

«Η Τουρκία πληροί τα περισσότερα κριτήρια και η ευρωπαϊκή βοήθεια συμβάλει με τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων έτσι ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες και να υπάρχει ασφάλεια για τους πρόσφυγες εκεί», επεσήμανε ο κ. Αβραμόπουλος.