Aτμομηχανή ανάπτυξης η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία

Στη δυναμική του φαρμακοπαραγωγικού ιστού της χώρας μας αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος ΔΣ της ELPEN και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θεόδωρος Τρύφων, κατά την ομιλία του στην ετήσια εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΠΕΦ.

Ο κ. Τρύφων χαρακτήρισε θετικό μήνυμα το γεγονός ότι, παρά την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυναμικά το μέλλον, δρομολογώντας σημαντικές επενδύσεις και διατηρώντας τις θέσεις εργασίας.

«Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία έχει ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης με επενδύσεις σε νέες φαρμακοτεχνικές μορφές, σε διαφορετικούς τρόπους χορήγησης φαρμάκων, στην ανάπτυξη οριακών καινοτομιών και υβριδικών προϊόντων και στην αξιοποίηση της μοναδικής ελληνικής χλωρίδας. Κι αυτός είναι ένας δρόμος που μπορεί να οδηγήσει στην ανάδειξή του κλάδου μας σε ισχυρό παράγοντα στη διεθνή αγορά».

Ο κ. Τρύφων τόνισε επίσης την ανάγκη ανάληψης οριζόντιων μέτρων που θα συγκρατήσουν τη φυγή των επιχειρήσεων προς το εξωτερικό και θα συνοδευτούν από την εφαρμογή κλαδικών πολιτικών με εστίαση σε τομείς που εμφανίζουν πλεονεκτήματα για τη χώρα, ενώ προσέθεσε ότι «σε μια τέτοια προσπάθεια, η συνέχεια της δημόσιας διοίκησης αναδεικνύεται σε βασική προϋπόθεση».

Αναγνωρίζοντας την ποιότητα, την ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε οικονομικές, καταξιωμένες θεραπείες και την εγχώρια προστιθέμενη αξία ως το αναγκαίο τρίπτυχο της φαρμακευτικής πολιτικής, ο πρόεδρος της ΠΕΦ σημείωσε την ανάγκη να μπει επιτέλους ένα τέρμα στις στρεβλώσεις που επικρατούν μέχρι σήμερα στην ελληνική φαρμακευτική αγορά.

«Σήμερα, τα φάρμακα των 10 ευρώ απειλούνται με μειώσεις 60%, ενώ φάρμακα πολύ ακριβότερα μειώνονται κατά 2-3%. Αυτό αποτελεί ξεκάθαρα ένα οικονομικό παράδοξο, το οποίο παρατηρείται, γιατί δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη ότι ο έλεγχος της δαπάνης είναι περισσότερο θέμα συνταγογράφησης, παρά τιμών».

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε πως, μετά από 8 χρόνια ύφεσης και 5 χρόνια μνημονιακών προσαρμογών, πρέπει πρώτα από όλα να είμαστε στοχευμένοι σε αυτά που μας αναλογούν απέναντι στους δανειστές, ενώ κλείνοντας τη δημόσια τοποθέτησή του σημείωσε ότι «η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι εδώ και είναι δυνατή. Το ελάχιστο που ζητάμε είναι μία συγκεκριμένη συμφωνία με ορίζοντα τριών ετών με τα κόμματα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Αν αυτό γίνει, είναι βέβαιο, ότι και οι θέσεις εργασίας θα κρατηθούν, και επενδύσεις θα έρθουν και η Ελλάδα θα είναι περήφανη για τον κλάδο του φαρμάκου».
Το Ελληνικό Φάρμακο ενισχύει την επιχειρηματικότητα

Την ισχυρή πεποίθησή του ότι η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία μπορεί να συμβάλλει στην ποιοτική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΕΦ και Αντιπρόεδρος ΔΣ ELPEN κ. Θεόδωρος Τρύφων κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Τρύφων συμμετείχε σε διπλό πάνελ με θέμα την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως «οι Ελληνικές Φαρμακοβιομηχανίες διέρχονται από μια φάση μετασχηματισμού από αμιγώς παραγωγικές μονάδες σε κέντρα φαρμακευτικής τεχνολογίας με ουσιαστικό ρόλο στα ερευνητικά προγράμματα. Με την οπτική αυτή αντιμετωπίζει το μέλλον ο κλάδος μας, στοχεύοντας στη γεωγραφική επέκταση σε νέες αγορές και τη στενή συνεργασία με τα πανεπιστήμια».

Το αβέβαιο περιβάλλον που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας διαμορφώνει, κατά τον Πρόεδρο της ΠΕΦ, μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, καθώς τις αναγκάζει σε μια «άσκηση ισορροπίας» μεταξύ του μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού και της επιβίωσής τους σε βραχυπρόθεσμη βάση. Ολοκληρώνοντας τη δημόσια τοποθέτησή του, ο κ. Τρύφων τόνισε πως «πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να μιλάμε για περιβάλλον κρίσης, αλλά για ένα Ευρωπαϊκό περιβάλλον».