Αποφασιστικότητα αξιώνει η Λαγκάρντ-Τα δύο λάθη του ΔΝΤ

Μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από την Αθήνα αξιώνει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει ότι τα πράγματα θα φτιάξουν από μόνα τους».

«Οι Ελληνες ηγέτες πρέπει να αποκτήσουν περισσότερη “ιδιοκτησία” στην επανίδρυση της χώρας τους», διεμήνυσε, μέσω συνέντευξής της στο περιοδικό Bloomberg Markets.

«Είμαστε εδώ για να αξιολογούμε τους αριθμούς, τις μεταρρυθμίσεις και το αποτέλεσμα αυτών», τόνισε η κ. Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ότι «στόχος του ΔΝΤ είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας και της οικονομικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας».

Απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν λάθη που έκανε το Ταμείο στην περίπτωση της Ελλάδας, είπε χαρακτηριστικά:

«Αναγνωρίσαμε ένα λάθος που έχει να κάνει με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, όπου όλοι (εμείς, οι Ευρωπαίοι και η ΕΚΤ) υποτιμήσαμε την υφεσιακή επίπτωση ορισμένων μέτρων που προτείναμε.

»Υπερεκτιμήσαμε τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποδεχτεί και να αναλάβει την ιδιοκτησία των μέτρων που χρειάζονταν, γιατί κινηθήκαμε από τη μια κυβέρνηση στην άλλη και στην άλλη και πάντα λεγόταν “δεν είναι πραγματικά το πρόγραμμά μας, δεν ήταν πραγματικά οι μεταρρυθμίσεις μας, δεν είναι στην πραγματικότητα τα μέτρα μας. Επιβλήθηκαν από την τρόικα, βάζοντας όλα τα μέλη στο ίδιο τσουβάλι”. Ετσι, πιστεύω ότι αυτό υπερεκτιμήθηκε».

Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ΕΕ, καθώς ο ρόλος της εντός της Ένωσης παραμένει σημαντικός. Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση έχει ενισχύσει αυτή την πεποίθηση, πρόσθεσε.