Από 470 δισ. ευρώ ως 1,4 τρισεκατομμύριο, το κόστος κατάρρευσης της ζώνης Σένγκεν

Ερευνα του γερμανικού Ιδρύματος Bertelsmann αποκαλύπτει ότι η κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν θα μπορούσε να κοστίσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το λιγότερο 470 δισεκατομμύρια ευρώ, και μέχρι και 1,4 τρισεκατομμύριο, κατά την επόμενη δεκαετία, αλλά και πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στις ΗΠΑ και στην Κίνα.

Η επιστροφή των συνοριακών ελέγχων στην Ευρώπη, θα μεταφραζόταν σε «μαζικές αυξήσεις του κόστους παραγωγής και των τιμών», σύμφωνα με την έρευνα. Και ειδικότερα, θα σήμαινε αύξηση του κόστους του προσωπικού και των δαπανών αποθήκευσης προϊόντων για τις επιχειρήσεις, στον βαθμό που ορισμένες αποστολές «just in time» δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν.

Σύμφωνα με το «αισιόδοξο» σενάριο, το κόστος παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξανόταν κατά 1%, που μεταφράζεται σε 470 δισεκατομμύρια ευρώ του ευρωπαϊκού ΑΕΠ στην περίοδο των δέκα ετών, από το 2016 μέχρι το 2025. Ο λογαριασμός θα διαμορφωνόταν σε 77 δισεκατομμύρια ευρώ για την Γερμανία και σε 80 δισεκατομμύρια ευρώ για την Γαλλία, ενώ τα δύο αυτά νούμερα θα διαμορφώνονταν στα 235 και 244 δισεκατομμύρια αντίστοιχα για τις δύο χώρες, στην περίπτωση του πιο απαισιόδοξου σεναρίου.

Η αύξηση του κόστους παραγωγής θα είχε συνέπειες και εκτός της Ευρώπης, εξαιτίας της αύξησης των τιμών των εισαγωγών.

Σύμφωνα με την έρευνα, η επιβάρυνση για την αμερικανική οικονομία θα ανερχόταν σε 91 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για την κινεζική οικονομία στα 95 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ετήσιο ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται σε 15.000 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αυτό της Γερμανίας είναι μεγαλύτερο των 3.000 δισεκατομμυρίων.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Bertelsmann δήλωσε πως «αν επανέλθουν τα σύνορα, η ήδη αδύναμη ανάπτυξη στην Ευρώπη, θα υποστεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση», προσθέτοντας πως «στο τέλος, οι πολίτες πληρώνουν τον λογαριασμό».