16χρονη απέδρασε από το «χαρέμι» του ISIS

Eντάξει, ο τίτλος είναι λίγο υπερβολικός, μια και η 16χρονη δεν ήταν ακριβώς φυλακισμένη, για να ισχύει η λέξη “απόδραση”. Καθότι, αφενός πήγε με τη θέλησή της στις τάξεις του ISIS, αφού διέσχισε όλη την Ευρώπη και την Τουρκία μαζί με τον φίλο της, με λεωφορείο, και δεύτερον διέμενε σε σπίτι που τους παραχώρησε το Ισλαμικό Κράτος, από όπου κατά διαστήματα μπορούσε ακόμη και να τηλεφωνεί στη μητέρα της στην Σουηδία.

Η ατάσθαλη νεαρή, στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε μετά την «απελευθέρωσή» της από τις ειδικές δυνάμεις των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ, δήλωσε πως η ζωή στο χαλιφάτο ήταν «πραγματικά σκληρή». Δεν είχε χρήματα, ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό. (Αν είχε κι αυτά, δεν θα είχε πάει στο ISIS, αλλά στο Club Med). Η εικόνα της πάντως δεν έδειχνε και τόσο ταλαιπωρημένη. Τουναντίον, χαμογελώντας κάθε τόσο, η έφηβη συνέκρινε τη ζωή στην Ευρώπη με τη ζωή στο Ισλαμικό Κράτος: “Στη Σουηδία έχουμε τα πάντα, ενώ όταν ήμουν εκεί δεν είχαμε τίποτα”.

Στη συνέχεια έριξε τις ευθύνες στον φίλο της, τον οποίο γνώρισε το 2014, όταν εγκατέλειψε το σχολείο της: “Στην αρχή τα πηγαίναμε καλά, αλλά μετά, άρχισε να παρακολουθεί βίντεο των τζιχαντιστών και να μιλάει όλο γι αυτούς,” δήλωσε στο κανάλι “Kurdistan 24” . “Μετά μου είπε ότι θέλει να πάει στο Ισλαμικό Κράτος και εγώ συμφώνησα, καθώς δεν καταλάβαινα τι σήμαιναν τα αρχικά του ISIS, αλλά και τι είναι το Ισλάμ. Δεν ήξερα τίποτα”.

Το ζευγάρι εγκατέλειψε τη Σουηδία στα τέλη Μαίου του 2015 και διέσχισαν την Ευρώπη, με λεωφορείο, μέχρι να φτάσουν στην τουρκική επαρχία Γκαζίαντεπ, στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, από την οποία πέρασαν στη Συρία. Από εκεί, τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους μαζί με άλλους άντρες και γυναίκες τους μετέφεραν με λεωφορεία στη Μοσούλη, στο γειτονικό Ιράκ, όπου και τους έδωσαν σπίτι. Η έφηβη διασώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου και βρίσκεται στην περιοχή του Κουρδιστάν από όπου θα παραδοθεί τις επόμενες ημέρες στις σουηδικές αρχές.

Το αξιοπερίεργο πέρα από την αφέλεια της 16χρονης Σουηδέζας, είναι και η αδιαφορία των Τουρκικών αρχών. Πως πέρασε τα σύνορα χωρίς βίζα; Και δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Οι υπηρεσίες ασφάλειας της Δύσης, εκτιμούν ότι εκατοντάδες αντρών και γυναικών έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, προκειμένου να ενταχθούν στις τάξεις του ISIS. Η γοητεία που ασκεί το Ισλάμ και μάλιστα στις γυναίκες (;) χρήζει έρευνας. Βρετανικό δικαστήριο στις αρχές του μήνα, καταδίκασε σε φυλάκιση έξι ετών μητέρα, η οποία πήρε τον 14χρονο γιο της στη Συρία, προκειμένου να τον εντάξει στις δυνάμεις του ISIS. Δεν πάμε καθόλου καλά.